Prigodnim program svečano otvoren obnovljeni vukovarski Vodotoranj, zbog koronavirusa izostala nazočnost građana i političara

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Nastupima brojnih estradnih umjetnika koji su izvodili domoljubne pjesme, u Vukovaru je večeras svečano otvoren obnovljeni Vodotoranj, u čiju je gradnju uloženo 46 milijuna kuna od kojih su 39 milijuna kuna bile donacije oko 7.000 donatora obnove Vodotornja, jednog od najprepoznatljivijih simbola otpora Vukovara i Vukovaraca u Domovinskom ratu.

Nakon što je himnu Republike Hrvatske izvela klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj, državni stijeg na vrh vodotornja podigao je Krešimir Đalto, sin pokojnog vukovarskog branitelja Hrvoja Đalte koji je zajedno s, također pokojnim braniteljem Ivanom Ivanikom, podizao zastavu na Vodotornju svaki put kada bi ona za vrijeme napada na Vukovar bila srušena.

Cijeli program održan je bez nazočnosti građana što su gradske vlasti opravdale epidemiološkim razlozima. Nisu bila niti obraćanja i govori političara i drugih javnih osoba kakve se očekuje u takvim prilikama tako da je izostalo i bilo kakvo obraćanje gradonačelnika Vukovara Ivana Penave. Građani će međutim, na Vodotoranj moći posjetiti već od sutra uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

U prigodnom programu na Vodotornju, pored klape Sv. Florijan, nastupili su i Vladimir Košić-Zec, Najbolji hrvatski tamburaši, Jacques Houdek i drugi.

Projekt obnove Vodotornja djelo je zagrebačke „Radionice arhitekture”, a radovi su započeli su u svibnju 2017. godine. Sam Vodotoranja zamišljen je kao memorijalno mjesto s sadržajima koji govore o Domovinskom ratu, stradanju Vukovara ali i povijesti Vodotornja, izgrađenog davne 1968. godine.

Objekt Vodotornja sadrži memorijalne stube, memorijalnu sobu i vidikovac te će se u njemu u istome trenutku moći nalaziti najviše 70 osoba. U prizemlju pored Vodotornja nalazi se amfiteatar sa 100 sjedećih mjesta, dječje igralište i kafić. U Memorijalnoj sobi u Vodotornju postavljeno je šest interaktivnih ekrana s multimedijalnim sadržajem koji govore o Domovinskom ratu, žrtvi Vukovara, ali i povijesti Vodotornja. Iz Memorijalne sobe se Memorijalnom stazom ide na vidikovac, a sama staza simbolizira teški uspon Republike Hrvatske u borbi za slobodu i neovisnost. Na vidikovcu kraj samoga jarbola s hrvatskim barjakom u spomen na hrabrost i požrtvovnost postavljene su stope pokojnih branitelja Ivana Ivanike i Hrvoja Đalte.