“Pričama iz Vukovara” svečano otvoren 23. festival glumca

ŽUPANJA, Predstavom Umjetničke akademije u Splitu i Scene mladih HNK Split “Priče iz Vukovara” po tekstovima Siniše Glavaševića i izvedbi mladog glumca Pere Eranovića, u Županji je u subotu svečano otvoren 23. festival glumca koji će se do 21. svibnja održavati u tome gradu te Vinkovcima, Vukovaru, Iloku i Otoku.
Grad Županja ovogodišnji je grad domaćin Festivala, a uz Županju, drugi domaćin je istaknuti hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac Ivo Gregurević.
“Glumac je sve, on je sama srž glume i zato volim doći na Festival glumca jer je glumac u njegovom samom središtu”, poručio je iz Županje Ivo Gregurević.
Na 23. festivalu glumca bit će izvedeno 15 od 18 predstava koje je za Festival odabrao izbornik Enes Kišević. Zbog bolesti odnosno povrede glumaca otkazan je dolazak predstave “Malo morgen” Kulturnog centra Peščenica i Kazališta KNAP iz Zagreba te “Male priče o nestašnoj Sonji” Gradskog kazališta “Zorin dom” iz Karlovca, dok je predstava „Dugonja, Trbonja, Vidonja/ Spillo, Ciccio, Falco« HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke otkazana zbog nedostatka novca.
“Hrvatska ima sjaj teatar i publiku. Bilo je toliko dobrih predstava da mi je žao što nisam mogao dovesti ih još barem pet, šest ali kada nam ne daju vladari našega novca. Vidio sam 59 predstava i uspio sam dovesti 18 predstava”, kazao je izbornik Festivala Enes Kišević.

Festval glumca su otvorenim proglasili vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjentika (HDDU) Perica Martinović.
“Ne mogu otići u svoj Dubrovnik, na Dubrovački ljetni festival, a da ne dođem na Festival glumca. Ovo je duša i srce Hrvatske”, kazala je Perica Martinović dok je župan Božo Galić poželio glumcima dobre predstave i ugodan boravak u Vukovarsko-srijemskoj županiji čiji žitelji, kako je ustvrdio, svakoga svibnja s nestrpljenjem čekaju da ponovno dođu glumci i donesu im radost teatra.

U popratnom dijelu Festivala održat će se već tradicionlane priredbe Dan domaćina, Glumci pjesnici, Glumačko sijelo te prošle godine započeti Mali noćni razgovori.

ĐURO KARALIĆ