Pri padu s romobila dijete zadobilo teške tjelesne ozljede, za vikend zabilježeno 10 prometnih nesreća

Foto: PU vukovarsko - srijemska

VINKOVCI, Iz PU vukovarsko – srijemske izvijestili su kako je policija tijekom vikenda, od 3. do 5. studenog, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježila deset prometnih nesreća, od čega osam s materijalnom štetom (Vinkovci-2, Markušica-2, Berak, Županja, Korođ i Pačetin), te dvije s ozlijeđenom osobom.

U petak, 3. studenoga oko 17 sati u Vukovaru, 30-godišnja vozačica osobnog automobila oduzela je prednost prolaska na raskrižju drugom vozilu pri čemu je uslijed udara zadobila lake tjelesne ozljede.

U subotu, 4. studenoga oko 15 sati na cesti Sotin-Opatovac, 60-godišnji vozač osobnog automobila nije koristio sigurnosni pojas i pod utjecajem alkohola od 1,72 g/kg zbog neprilagođene brzine i utjecaja alkohola sletio s kolnika pri čemu je lakše ozlijeđen.

Policijski službenici su tijekom vikenda zatekli 17 vozača s prisutnošću alkohola u organizmu. Najveća koncentracija, 2,34 g/kg zabilježena je u subotu, 4. studenog, kod 51-godišnjeg vozača teretnog automobila, državljanina Sjeverne Makedonije, na autocesti Zagreb-Lipovac. Vozač je uhićen i doveden na sud radi provođenja žurnog prekršajnog postupka. Presudom je proglašen krivim te mu je određena kazna zatvora u trajanju od 34 dana, nakon čega je sproveden u Zatvor u Osijeku.

Zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (1,36 g/kg) te za vrijeme dok mu je ukinuta vozačka dozvola zbog negativnih prekršajnih bodova, za koje prekršaje je prethodno nekoliko puta pravomoćno osuđivan, uhićen je i 53-godišnjak s područja Osječko-baranjske županije kojeg su policijski službenici jučer, 5. studenog u 22 sata u Starim Mikanovcima zatekli u upravljanju osobnim automobilom osječkih registracijskih oznaka. Policijski službenici su od vozača privremeno oduzeli osobni automobil, a u žurnom prekršajnom postupku je osuđen na 18 dana zatvora uz uvjetnu osudu od godinu dana te novčanu kaznu u iznosu od 660 eura.

“I ovim putem preporučujemo zbog vremenskih uvjeta da vozači prilagode brzinu kretanja vozila smanjenoj vidljivost (magla i noć), stanju kolnika (mokar, posut lišćem, klizav) i gustoći prometa (ranjive skupine na cesti biciklisti, pješaci, djeca i starije osobe)”, navode iz policije.

Iz policije ističu i kako je u petak, 3. Studenog, oko 16 sati dijete u dvorištu obiteljske kuće upravljalo električnim romobilom, ne noseći pritom zaštitnu kacigu. U jednom trenutku izgubilo je ravnotežu i palo na betonsku podlogu. Roditelji su dijete odvezli u OŽB Vinkovci gdje je utvrđeno kako je teže ozlijeđeno te je zadržano na liječenju.

“Električni romobili mogu razvijati veće brzine kod kojih njihovi vozači vrlo često nisu u mogućnosti predvidjeti neke prepreke ili situacije na koje mogu pravovremeno reagirati te zbog toga mogu ugroziti sebe ili druge osobe, stoga apeliramo na sve građane, vlasnike i korisnike da budu vrlo odgovorni i oprezni kada upravljaju električnim romobilima”, stoji u priopćenju policije.