Pri HND-u s radom započeo Centar za razvoj medija

Centar za razvoj medija, zajednički projekt Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Norveškog instituta za novinarstvo, predstavljen je u ponedjeljak u Novinarskom domu u Zagrebu na inauguracijskoj konferenciji, pri čemu je njegovo pokretanje ocjenjeno kao iznimno važno za edukaciju novinara.

“U sklopu Centra za razvoj medija u sljedećih šest mjeseci organizirat ćemo nekoliko desetaka treninga za naše članove, ali i druge novinare. No, to je tek prva faza projekta u kojoj se planira organiziranje konzultacija za sve novinare koji žele aplicirati za sredstva fondova, dok se u idućoj fazi planira otvaranje co-working prostora u Novinarskom domu za rad slobodnih i stranih novinara, dopisnika i novinara neprofitnih medija“, pojasnio je predsjednik HND-a Saša Leković.

Izvršni direktor Norveškog instituta za novinarstvo Eivind Lind je prilikom predstavljanja Centra istaknuo iznimnu važnost stjecanja novog praktičnog znanja i vještina za novinare naglasivši kako je “medijska industrija u problemima, ali ne i novinarstvo” te da se u razvijenim europskim društvima sve više traži kvalitetno novinarstvo koje uvijek ima svoju cijenu.

„Novinarstvo nije u krizi, nego medijska industrija. Ona mora pronaći nove načine kako da privuče novac, način kako transformirati klasični biznis model u novom, digitalnom svijetu“, kazao je Lind.

Centar počinje s radom već u utorak, 25. listopada, dvodnevnim treningom na temu “Kako pametnim telefonom napraviti visokokvalitetan prilog za web stranice”. Trening će se održati i 26. listopada u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva, oba dana od 9 do 16 sati. Predavač je Jon Terje Hellgren Hansen, poznati norveški fotoreporter.

Drugi trening, “Etika u novinarstvu – sistemsko reagiranje protiv neetičnosti kroz primjer norveškog mehanizma”, održat će se u četvrtak, 27. listopada od 9 do 16 sati u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva. Predavač je Kjell Nyhuus iz Norwegian Press Association.

Prijave za radionice primaju se na cmd@hnd.hr ili hnd@hnd.hr.

Đuro Karalić

Foto: hnd.hr