Pri HND-u osniva se Centar za razvoj medija

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u suradnji s norveškim partnerom osniva Centar za razvoj medija (Center for Media Development,) koji će omogućiti članovima HND-a stručna usavršavanja, tematske radionice i konzultantsku potporu za apliciranje na natječaje za financiranje novinarskih inicijativa, prenosi hnd.hr.

Konferencija, na kojoj će biti predstavljen cijeli projekt, bit će održana u ponedjeljak, 24. listopada u Velikoj dvorani Novinarskog doma, s početkom u 10 sati. Uz predstavnike HND-a, okupljenima će se obratiti i Eivind Lid, izvršni direktor Norveškog instituta za novinarstvo, Katrine Strøm, članica Odbora Norveškog novinarskog društva, te Frode Rekve, norveški novinar s dugogodišnjim iskustvom rada u norveškim medijima.

Centar počinje s radom već 25. i 26. listopada dvodnevnim treningom za novinare na temu “Kako pametnim telefonom napraviti visokokvalitetan prilog za web stranice”. Predavač je Jon Terje Hellgren Hansen, poznati norveški fotoreporter. Trećeg dana, 27. listopada, trening je na temu “Etika u novinarstvu – sistemsko reagiranje protiv neetičnosti kroz primjer norveškog mehanizma”. Predavač je Kjell Nyhuus, iz Norwegian Press Association. Za oba treninga predviđeno je sudjelovanje do 20 novinarki i novinara, a točno vrijeme njihova održavanja bit će na vrijeme objavljeno.

Zainteresirani se mogu javiti na adresu cmd@hnd.hr. Ovo je drugi centar koji se osniva u sklopu HND-a. Prvi, Centar za zaštitu slobode izražavanja, osnovan je lani i osigurava članovima HND-a pravnu pomoć više od tridesetak odvjetnika u cijeloj Hrvatskoj.

ĐURO KARALIĆ

Foto: Pixabay/Gerd Altmann