Preporuke HZJZ koje se počinju primjenjivati od 27. travnja 2020.

Foto: Đuro Karalić

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je detaljne upute za rad pojedinim djelatnostima te kako se ponašati i što raditi za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa. Sve odluke možete pogledati na linku ovdje.

Među uputama koje je HZJZ objavio na svojim stranicama su i one za ugostiteljske objekte. Naime, dopušta se obavljanje rada ugostiteljskim objektima – restoranima, barovima, i cateringu, kao i objektima jednostavnih usluga uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera.

Prema novim preporukama, rad ugostiteljskih objekata neće biti ni sličan onome kakav je bio prije epidemije i zatvaranja istih. Primjerice, u samim objektima je zabranjeno usluživanje jela, pića i napitaka, a po objektima će biti postavljene pregrade od pleksiglasa ili sličnog materijala koji je lako dezinficirati.

Objavljene su i detaljne upute za sprječavanje infekcije u trgovinama koje započinju s radom u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih uz epidemiju koronavirusa. 

Trgovine će morati ograničiti broj kupaca u prostoru te osigurati zaštitne maske i fizičku distancu za zaposlenike koji dolaze u kontakt licem u lice s kupcima. Također, bit će potrebno osigurati minimalni kontakt između zaposlenika i dezinfekcijsko sredstvo za ruke kupaca kao i obavijesti o nužnoj kontinuiranoj dezinfekciji.

Poslodavci će morati osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem zaposlenih, a to uključuje dnevno mjerenje tjelesne temperature.

Preporuke za uslužne djelatnosti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute i ta sprječavanje infekcije u prostorijama poslovnih subjekata u kojima se obavljaju uslužne djelatnosti. Uz ograničavanje broja stranaka koje su u objektu, potrebno je osigurati zaštitne maske za zaposlene i fizičku distancu za one koji dolaze u kontakt licem u lice sa strankama.

Također, obavezno je dezinficiranje, kako ruku tako i prostora, ali i nadzor nad zdravstvenim stanjem zaposlenih. Više uputa može se naći na ovom linku.

Posebne preporuke za izložbene prostore

Objavljene su i preporuke za sprječavanje infekcije u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima. Muzejski, galerijski i ostali izložbeni prostori morat će ograničiti broj posjetitelja koji su istovremeno u prostorima te zaposlenicima osigurati zaštitne maske i fizičku distancu od posjetitelja.

Slično kao i u trgovinama, morat će biti osiguran minimalni kontakt među zaposlenicima te osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem zaposlenih. To uključuje svakodnevno mjerenje tjelesne temperature. Slične preporuke izdane su za knjižnice i antikvarijate. Preporuke možete pročitati ovdje.

Posebne preporuke za starije osobe

Posebno su istaknute preporuke za osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim nezaraznim bolestima. Iz HZJZ-a podsjećaju na važnost pranja ruku, osobne i higijene prostora te nošenja maski za lice.

“Preporučujemo da osobe starije od 65 godina te osobe s kroničnim nezaraznim bolestima izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi te javna okupljanja, ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost”, navodi se u preporukama i dodaje da je za starije osobe i dalje najbolje da ostanu u svojim domovima te, ako im je potrebno, zatraže pomoć Crvenog križa. Više detalja o svim preporukama možete pročitati ovdje.

Što kraći boravak u zatvorenom

Prema novim preporukama i dalje je potrebno skratiti boravak u zatvorenim prostorima te biti na distanci od 2 metra. U prostorima gdje boravi više ljudi preporučuje se nošenje zaštitne maske za lice, a uz to su obavezno prozračivanje prostora i dezinfekcija ruku.

Objavljena je i detaljna preporuka za trening športaša i športašica I. I II. kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim športskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja, a više detalja nalazi se ovdje.

Polaganje državnog stručnog ispita

Državnom stručnom ispitu za prioritetne grupe polaznika tijekom epidemije koronavirusa može pristupiti isključivo kandidat koji ne pokazuje znakove akutne respiratorne bolesti, što se može očitovati sljedećim simptomima: povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa i sl.

Osim toga, državnom stručnom ispitu ne može pristupiti osoba koja se nalazi pod zdravstvenim nadzorom, tj. ako je u samoizolaciji. A više detalja o preporukama za one koji trebaju polagati državni stručni ispit nalazi se ovdje.

Izvor: broportal.hr