Prekinuta sjednica Gradskog vijeća Vukovara. Vladajući sami sebi srušili kvorum, vijećnik završio u pritvoru

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Sjednica Gradskog vijeća Vukovara prekinuta je tijekom druge točke dnevnoga reda i poslije pauze kada su članovi većine (Domovinski pokret, Hrvatski suverenisti i nezavisna lista Željko Sabo) sami sebi srušili kvorum. Razlog tome je bila činjenica što se na sjednici vijeća nije pojavio jedan vijećnik radi čega je omjer snaga u vijeću, tijekom glasovanja, bio 9-9 te nisu mogli izglasati odluke koje su željeli. Naime, poznato je kako je, poslije lokalnih izbora, omjer snaga u Gradskom vijeću, bio 9-9 te da je kod uspostavljanja većine presudna bila ruka Željka Sabe koji je postao predsjednik Gradskoga vijeća.

„Svjedočili smo nepostojanju većine gradonačelnika i gradske vlasti ali još je tragičnije da smo svjedočili i povijesnoj sramoti kada su predsjednik Gradskoga vijeća i vijećnici većine napustili Gradsko vijeće. Ovo je najružnija poruka i Vukovar i Vukovarci ne zaslužuju takvu vlast“, rekao je predsjednik vukovarskog HDZ-a Nikola Mažar.

Slično razmišlja i Nenad Bučko (HNS) koji je posebno ukazao na postupak predsjednika vijeća Željka Sabe rekavši kako je on na ovaj način pokazao kako radi i što radi te da je to vjerojatno kraj političkog djelovanja Željka Sabe koji nije našao za shodno da pojasni što se događa.

„U Vukovaru se nastavlja cirkus pa makar i za blagdane“, rekao je Bučko.

Vijećnik SDSS-a Dejan Drakulić kazao je kako su njihovi vijećnici spremni za nastavak sjednice ali i da način kako je došlo do prekida sjednice nije korektan. Podsjetio je kako smo u Gradskom vijeću Vukovara svjedočili raznim situacijama, nedostatku kvoruma i slično ali i ne slučaju da predsjednik Gradskog vijeća napusti sjednicu i ne obrati se ostalim vijećnicima. Vijećnik Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković kazao je kako je zatečen s ovakvim razvojem situacije ali i da je sve išlo u tome smjeru kada je obavljena prva prozivka prisutnih vijećnika.

Mediji prenose kako se vijećnik Hrvatskih suverenista Nemanja Savanović na sjednici nije pojavio jer je dan ranije završio u pritvoru.