Prekida se nogometno prvenstvo u Drugoj i Trećoj HNL, Cibalia očuvala drugoligaški status

Foto: HNTV

ZAGREB, Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza donio je odluku kako će utakmicama polufinala Hrvatskog kupa 30. svibnja biti nastavljena nogometna sezona koja je u ožujku prekinuta zbog epidemije COVID-19, izvjestili su iz toga saveza navodeći kako bi se nastavilo prvenstvo u Prvoj HNL, dok u Drugoj i Trećoj HNL te nižim ligama ne bi bilo nastavka prvenstva.

Sukladno epidemiološkoj situaciji u zemlji, konačno odobrenje za nastavak natjecanja po preporuci HZJZ-a donijet će Stožer za civilnu zaštitu RH.

Očekujući da će predloženi datumi biti potvrđeni od strane Stožera civilne zaštite, Izvršni odbor HNS-a promijenio je svoju odluku od 7. travnja 2020. te odlučio kako će nogometna sezona biti nastavljena 30. i 31. svibnja utakmicama polufinala Hrvatskog kupa, dok bi tjedan dana kasnije, 6. lipnja, bilo nastavljeno natjecanje u Hrvatski Telekom Prvoj ligi. Sve utakmice bile bi odigrane bez prisustva gledatelja.
Finale Hrvatskog kupa prema prijašnjem planu bilo bi odigrano 1. kolovoza.

Druga HNL i Treće HNL te ostale niže lige neće nastaviti s natjecanjem u sezoni 2019./20., kao ni natjecanja u svim mlađim uzrasnim kategorijama. Zatečeno stanje na tablicama postat će i konačnim, a ispadanja u niži rang natjecanja ne bi bilo.

Sve donesene odluke Izvršnog odbora mogu se pronaći u dokumentu na poveznici.

IO će naknadno donijeti odluke o eventualnom nastavku natjecanja u 1. HNLŽ te 1. HMNL, kao i ostale nužne odluke koje se tiču svih natjecanja pod ingerencijom HNS-a, o čemu će klubovi i javnost biti pravodobno obaviješteni.

Ovakvim razrješenjem situacije, vinkovačka Cibalija očuvala bi drugoligaški status i pored činjenice da je nakon 19 odigrani kola posljednja na tablici s osvojenih 13 bodova odnosno šest bodova manje od pretposljednjeg Solina. Odluka o prekidu prvenstva bez ispadanja na ruku ide i HNK Vukovar 1991 koji je se u Trećoj ligi nalazi na pretposljednjem mjestu s samo osam osvojenih bodova nakon odigranih 17 kola.