Predstavljeno spomen obilježje “Granata” koje se nalazi u središtu Vukovara

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava službeno je predstavio novo spomen obilježje Domovinskoga rata koje se nalazi u području povijesne graditeljske cjeline u pješačkoj zoni Vukovara. Spomen obilježje implementirano je u postojeću šetnicu na suvremen način ali je zadržalo svrhu prezentiranja autentičnog prikaza granate. Ovaj eksponat je izložen u vidu spomen obilježja u centru grada kako bi na nenametljiv način, u formi muzejske vitrine, prikazao granatu zaostalu iz Domovinskog rata. Cilj ovoga spomen obilježja je kod promatrača izazvati reakciju na više razina, što će se postići korištenjem različitih arhitektonskih elemenata

„Ovo spomen obilježje ima svoj turistički karakter ali prvenstveno je riječ o povijesno-edukativnoj svrsi budući da nijemo svjedoči o jednome vremenu za koji se nadamo da se više nikada neće ponoviti. Danas javnosti predstavljamo eksponat, odnosno novi spomenik kojega smo kolokvijalno nazvali granata jer predstavlja stilizirani pad granate te je prikazan autentični rep minobacačke granate od 82 mm iskopan s lokacije u gradskoj četvrti Olajnica. Ovo je još jedan od rijetkih ostataka Domovinskog rata kojega imamo u Vukovaru jer su srećom većinom sve javne površine sanirane. Međutim, ono što smo htjeli ostaviti kao trajnu uspomenu i o čemu ova granata zapravo svjedoči prikazano je kroz najbrutalnije brojke koje su prikazane na tekstu“, rekao je Penava.

Dodaje i kako su gradske vlasti do ovih podataka došli u suradnji s partnerom na projektu – Memorijalno-dokumentacijskim centrom iz Zagreba i ravnateljem Antom Nazorom.

„Kako ovdje navodimo, zbog različitih kalibara ovakvog naoružanja Vukovar je bio sravnjen sa zemljom. Po količini razaranja u prostoru i količini građevinskog otpadnog materijala preostalog nakon razaranja, Vukovar spada u najrazorenije gradove u svjetskoj povijesti. Nažalost, upravo su ovakvi projektili posijali najviše smrti i oduzeli najviše života u Vukovaru te je 70-80% civilnih žrtava stradalo od krhotina minobacačkih granata,” rekao je gradonačelnik Penava ističući kako je ideja o spomeniku proizašla iz Grada Vukovara te da je arhitektica čije je rješenje odabrano na natječaju također iz Vukovara.

Autentična je granata postavljena u dnu ostakljenog polja zajedno s pratećim tekstom dok je samo polje izvedeno kao udubljenje u šetnici kvadratnog tlocrta, a preko njega je prevučeno staklo. U dio polja postavljena je metalna ploča perforirana tekstom ispod koje se ugrađuje rasvjeta te je također cjelokupna instalacija popraćena rasvjetom.
Vrijednost Ugovorenih radova je 457.639, 38 kuna s PDV-om, a projekt je sufinanciran u vrijednosti od 400.000 kuna s – PDV om od strane Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara. Izvođač radova je tvrtka Planum građenje d.o.o. iz Vukovara, a radovi su izvedeni u ugovorenom roku od 3 mjeseca.