Predstavljena knjiga “Vukovarsko kazalište u vukovarskoj kulturi 1884. – 1941.” Antonije Bogner-Šaban

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Knjiga “Vukovarsko kazalište u vukovarskoj kulturi 1884. – 1941.” teatrologinje Antonije Bogner-Šaban predstavljena je večeras u vukovarskom Hrvatskom domu.

“Na ovoj knjizi sam radila nekoliko godina ponukana svojim dugogodišnjim istraživanjima povijesti kazališta u Slavoniji odnosno Srijemu, a razdoblje koje obrađujem je točno omeđeno pojavom stalnih građanskih predstava u okviru vukovarskog Hrvatskog pjevačkog glazbenog društva “Dunav””, kazala je Antonija Bogner-Šaban.

Podsjetila je kako je vukovarsko kazalište s radom prestalo s II. svjetskim ratom, 1941. godine, a na njegovu pozornicu do tada su postavljana djela pisaca s područja Slavonije, Srijema i hrvatskog dijela Posavine, među kojima i prvi hrvatski igrokaz, “Graničari” Josipa Freudenreicha.

Govoreći o knjizi Antonije Bogner-Šaban, inače ugledne hrvatske teatrologinje, akademik i sam teatrolog Boris Senker kazao je kako je knjiga “Vukovarsko kazalište u vukovarskoj kulturi 1884. – 1941.” jedna od onih knjiga koje su morale biti napisane dok je akademik, književnik Pavao Pavličić, rodom Vukovarac, ustvrdio kako je u njoj nije predstavljena samo povijest vukovarskog kazališta nego i Vukovara.