Predstavljena knjiga “Vinkovci, grad kakav pamtimo” autora Željka Draženovića

Foto: Ivan Matić

VINKOVCI, U Galeriji fotografije Meraja večeras je predstavljena knjiga pod nazivom „Vinkovci, grad kakav pamtimo“ autora vinkovačkog novinara Željka Draženovića. U svom prvom književnom djelu Draženović govori kroz obične, male i ne toliko eksponirane ljude o Vinkovcima iz 60-ih, 70-ih i 80-ih godina. Ipak, središnja priča i na neki način glavna junakinja knjige je Anica Hađinac (78) koja je tijekom godina imala svoju pjevačku i glumačku karijeru, bila je aktivna u više udruga, a i djelovala je humanitarno. Uz Hađinac u knjizi Draženović donosi i priče Rahele Pavušin Horvat, Pave Božičevića, Mije Brezaka, Josipa Filipovića, Pere Sentića, Adama Adžića, Tomislava Zetovića, Srećka Lušića, Krunoslava Markutovića, Ivana Šimića i Franje Šajnović. Svi oni su kroz svoje priče predstavili Vinkovce iz toga vremena te govorili o gospodarstvu, Vinkovačkim jesenima, kolodvoru, sportu, novinarstvu i drugim temama u Vinkovcima tijekom toga vremena.

„Knjiga je nastala zato da to neko razdoblje Vinkovaca spasimo od zaborava. To su 60-te, 70-te i 80-te godine prošloga stoljeća. To je vrijeme kada su Vinkovci doživjeli veliki razvoj. Tad su moderni Vinkovci izgrađeni onakvi kakvi i danas uglavnom jesu, a o tome se do sada jako malo govorilo i pisalo i ovo je bio neki moj mali pokušaj da se neke stvari spase od zaborava. Veliku pomoć su mi predstavljala sjećanja i fotografije Anice Hađinac“, rekao je Draženović.

Dodao je i kako je tijekom vremena kada je pripremao knjigu prikupljao podatke iz više izvoru gdje mu je uz arhivu Anice Hađinac puno pomogla i arhiva iz Gradskog muzeja Vinkovci, Državnog arhiva kao i Novosti. Pojasnio je i kako mu je prvo bila ideja da knjiga bude samo o životu Anice Hađinac ali da je tada došao na ideju da bi bilo  dobro uključiti i druge sugovornike, skromne samozatajne ljude bogatoga iskustva, koji su puno dali kroz ono što su radili. Pri tome se lik glavne junakinje proteže tijekom cijele knjige. Draženović u knjizi donosi i više od 100 fotografija od kojih su mnoge po prvi put prikazane u javnosti ali i niz podataka o Vinkovcima iz toga vremena.

“Sve je to dokument jednog vremena, vremena u kojemu su se Vinkovci značajno razvijali i rasli”, zaključio je Draženović.