Predstavljena druga knjiga “Kronike Franjevačkog samostana u Vukovaru”

Foto: Đuro Karalić

Povodom skore 300. obljetnice franjevačke crkve u Vukovaru u Pastoralnom centru sv. Bono predstavljena je knjiga “Kronika Franjevačkog samostana u Vukovaru – knjiga II. (1781. – 1826.).

Kako je naglašeno tijekom predstavljanja, knjiga je izišla zajedničkim nastojanjem i nakladništvom Državnog arhiva u Vukovaru i Franjevačkog samostana u Vukovaru uz potporu Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije i predstavlja logičan slijed prve knjige, izdane 2020. godine.

“Kroniku objavljujemo u izvornom latinskom tekstu te usporednom hrvatskom prijevodu kako bi čitatelji općenito, a posebice znanstvenici i stručni djelatnici, mogli doći do izvorne misli zapisane u Kronici”, kazao je fra Ivica Jagodić iz vukovarskog Franjevačkog samostana koji je uz Petra Eleza i urednik knjige.

Po riječima nadbiskupa Đure Hranića, druga knjiga “Kronika Franjevačkog samostana u Vukovaru” iznimno je važno i prvorazredno djelo za vukovarsku zajednicu i Đakovačku i osječku nadbiskupiju jer predstavlja svjedočanstvo djelovanja Katoličke crkve na ovim prostorima.

“Ovo nije prva kronika o djelovanju franjevaca na području Srijema i Slavonije, ali predstavlja iznimno važan kamenčić u mozaiku djelovanja franjevačkog reda, a povijest Srijema i Slavonije bez franjevaca je teško zamisliva”, poručio je Petar Elez.

Predstavljanju je nazočan bio i župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić koji je istaknuo kako je riječ o dijelu koje donosi iznimno vrijedna saznanja o životu na području Vukovara, posebice među franjevcima koji su, kako je rekao, uvijek bili i ostajali s narodom Vukovara, a posljednji put su to posvjedočili tijekom Domovinskom rata.

O knjizi su govorili i Tomislav Galović, Dražen Kušen, Daniel Patafta, Petar Ušković Croata i Dražen Živić.