Predstavljen Projekt uvođenja digitalne osobne iskaznice

Foto: PU vukovarsko-srijemska

U prostorijama Odjela upravnih poslova Policijske uprave vukovarsko-srijemske u Vinkovcima predstavljen je projekt uvođenja digitalne osobne iskaznice te demonstrirano aktiviranje certifikata na elektroničkim osobnim iskaznicama i ostvarivanja mobilnog identiteta.

Projekt uvođenja digitalne osobne iskaznice, provodi se u zajedničkoj suradnji Ministarstva unutarnjih poslova i Agencije za komercijalnu djelatnost, koji je prošle 2021. godine odobren od strane Europske Komisije.

Cilj provođenja kampanje je potaknuti što veći broj građana na aktivaciju i korištenje nacionalnog identifikacijskog osobnog dokumenta kako je definirano Zakonom o osobnoj iskaznici

Mobilni identitet olakšava i pojednostavljuje korištenje e-usluga s najvišom razinom sigurnosti pomoću besplatne mobilne aplikacije Certilia tako da se i preko mobilnih uređaja može predati:

 •  zahtjev za putovnicu ili vozačku dozvolu
 •  zatražiti dostava dokumenata na kućnu adresu
 •  upotrebljavati Portal zdravlja ili se naručiti za pregled kod liječnika
 •  prijaviti novorođenče
 •  upisati dijete u dječji vrtić
 •  ili potpisati ugovor za što je često potrebno imati udaljeni potpisni certifikat s istom pravnom snagom kao vlastoručni potpis i koji omogućava kvalificirano elektroničko potpisivanje dokumenata bez čitača i kartice.

Za aktivaciju osobne iskaznice više nije potreban čitač kartice, već građani mogu osobnu iskaznicu odmah aktivirati na aktivacijskom kiosku koji se nalazi u prostorijama PU vukovarsko-srijemske u Vinkovcima, Glagoljaška 27b, rečeno je.

Više informacija na stranicama www.eid.hr