Predstavljen projekt “Papuk-pluća Vinkovaca”

VINKOVCI, Pod geslom “Papuk-pluća Vinkovaca”, u vinkovačkom hotelu Slavonija u srijedu je upriličeno javno predstavljanje projekta uređenja bivšeg gradskog odlagališta otpada “Papuk” koje gradske vlasti Vinkovaca namjeravaju pretvoriti u novu rekreacijsku zonu namjenjenu rekreaciji i odmoru građana.

Projektom uređenja odlagališta Papuk na kojem se otpad odlagao od 1965. sve do 1991. godine, predviđeno je uređenje ukupno 12 hektara površine koja će se zasaditi travom, grmljem i drvećem između kojih će se izgraditi šetnica sa potrebnom komunalnom opremom.

Radovi na sanaciji odlagališta započeli su prije pola mjeseca za što je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 85 posto od ukupno potrebnih oko 33 milijuna kuna dok su preostala sredstva osigurana iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

“Projekt uređenja Papuka, s obzirom na svoj značaj, način financiranja i veličinu građevinskog zahvata, svojevrsna nam je škola za buduće, slične projekte na području grada Vinkovaca”, poručio je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić.

Predstavljajući projekt, koordinatorica Mandica Sanković navela je kako se na Papuku nalazi odloženo oko 380.000 prostornih metara neopasnog otpada. Dubina odlaganja je od 2,5 do 5 metara, a ukupna površina odlagališta je oko 7,5 hekatara.

“Sanacijom odlagališta otpada Papuk u Vinkovcima, koje se prostire na tri katastraske čestice, bit će sanirana sva evidentirana nuređena odlagališta”, kazala je Sanković dodajući kako je predviđeno konačno zatvaranje napuštenog odlagališta otpada postavljanjem završnog prekrivnog sloja izuzev srednje čestice sa koje će se iskopati odloženi otpad (cca 15.000 m³) te će se premjestiti na dio lokacije sjeverna i južna čestica.

Ovim projektom će se povećati koristi za okoliš kroz zaštitu i očuvanje prirodnog okoliša\(zraka, tla i vode) na području grada Vinkovaca što dugoročno donosi brojne društvene i gospodarske korist za razvoj grada, a prije svega na okoliš i zdravlje ljudi, kazala je Sanković.

Radovi bi trebali biti okončani do kraja studenoga.

Đuro Karalić

Foto: Đuro Karalić