Predstavljen program Adventa u Vukovaru

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Pod sloganom „Radost, bez obzira na sve“ grad Vukovar, Turistička zajednica Grada Vukovara i Gradski muzej organiziraju i ove godine Advent u Vukovaru. Najveća novost ovogodišnjih događanja vezanih za Advent je promjena lokacije pa će tako ugođaj predbožićnog vremena dogoditi se u perivoju dvorca Eltz. Iz grada najavljuju kako će na novoj lokaciji, s novim klizalištem i posebnim blagdanskim uređenjem, nastojati održati duh Božića i u ovim teškim vremenima. Zbog epidemije korona virusa ove godine Advent će se održati u promijenjenim okolnostima i s prilagođenim sadržajem, kako bi se poštovale preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

“Ove godine smo se godine odlučili za ovu prekrasnu lokaciju s pogledom na Dunav te smo ovdje postavili i novo gradsko klizalište uobičajenih dimenzija. Ukoliko se ova lokacija pokaže dobro prihvaćenom planiramo je zadržati i za buduće Advente. Vjerujemo kako će je Vukovarci vrlo brzo i lako prihvatiti jer je zbog cijelog ambijenta Dvorca, pogleda na Dunav i rasvjete ova lokacija zaista prekrasna i primjerena Adventu”, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava podsjećajući kako se Adventske svečanosti u Vukovaru održavaju 23 godine.

Dodao je i kako su godine pripremali kao novost i postavljanje sanjkališta, koje je trebalo biti na uzbrdici uz Dunav, ali se radi isčekivanja najnovijih mjera Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske za sada odustalo od toga.

“Željeli smo najmanjim Vukovarcima osigurati mjesto na koje mogu doći tijekom školskih praznika, družiti se na svježem zraku i baviti klizanjem i sanjkanjem. Trenutno su obje aktivnosti pod upitnikom, no ipak se nadamo kako će, poštujući epidemiološke mjere, Vukovarci moći uživati u zimskim radostima, popiti kuhano vino ili čaj te se susresti na otvorenoj, ukrašenoj lokaciji”, rekao je Penava.

Direktorica Turističke zajednice Vukovar Marina Sekulić kazala je kako su proteklih mjeseci pripremili i popunili program ovogodišnjeg Adventa od čega se radi epidemiološke situacije moralo odustati i prilagoditi se situaciji. U planu je bilo 15 koncerata, vožnje kočijom, božićnim vlakićem, putničkim brodom Magenta, radionice, božićni sajam… Bilo je planirano i postavljanje ledenog tobogana i još mnogo toga.

“Nažalost, zbog situacije smo morali otkazati sve ove sadržaje, međutim u ovome prekrasnom prostoru Dvorca Eltz koji će obući blagdansko ruho, ipak će se dogoditi božićna čarolija. Advent će biti drugačiji, no ne i manje privlačan. Imat ćemo ledenu bajku na klizalištu, a ugođaju će pridonijeti i jaslice iako ove godine ne žive. Biti će postavljena i instalacija srijemskog božićnog sela i izložba anđela u Gradskom muzeju. Uživat ćemo i u nekoliko svjetlosnih instalacija – od stabla okićenog sto godina starim fenjerima do svjetlosne bajke i bojanja svjetlom u prigodnim motivima zgrade galerije Oranžerija zadnji vikend Adventa. Središte grada i prilazne ulice dodatno će se okititi, a s Radničkog doma će odzvanjati božićna glazba kojom ćemo popuniti božićni ugođaj kojega ni ove godine neće nedostajati u našem gradu”, rekla je Sekulić.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić predstavila je 23. Vukovarske adventske svečanosti koje se održavaju pod motom „Vukovar – simbol hrvatskog zajedništva“.

“Vukovarskim adventskim svečanostima prikazujemo tradicijske običaje vezane za period od prve nedjelje Adventa pa do Božića. Kroz sve ove godine ugostili smo velik broj kulturno-umjetničkih društava iz svih krajeva Hrvatske od Dubrovnika do Sjevera Hrvatske pa sve do Slavonije i Srijema. Program svečanosti zadržat će sve tradicijske točke, ali uz poštivanje propisanih mjera”, rekla je Marić.