Predstavljen Bosanski atlas ratnih zločina ’92 – ’95

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji Europskog doma Vukovar predstavljen je Bosanski atlas ratnih zločina ’92 – ’95 o kojem je govorio direktor Istraživačko dokumentacionog centra iz Sarajeva Mirsad Tokač. Prilikom predstavljanja Tokač je rekao kako će svi zainteresirani putem Atlasa, u digitalnom obliku, moći saznati više o ratnim zločinima počinjenim na području BiH.  

„Vrlo jednostavno osoba koja posjeti Atlas moći će saznati više o bilo kojem ratnom zločinu, ubijenima, počiniteljima, lokaciji gdje su ubijeni, grobnicama… Moći će saznati i više informacija o osobi koja je počinila zločin i za što se sve tereti. Isto tako moći će saznati više i o žrtvi, vidjeti fotografiju, audio ili video zapis ako postoji“, rekao je Tokač.

U svemu tome koriste se dokumenti raznih udruga, institucija, sudova kao i Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu.

Podsjetio je kako je tijekom rata u BiH stradalo oko 100.000 ljudi te da se na popisu nestalih nalazi još oko 9.000 osoba. Tvrdi kako je i ovo način da se svi suočimo sa prošlosti. Upravo zbog nestalih kao i dalje potrage za ratnim zločincima  Atlas će se i dalje nadograđivati i biti otvoren za sve nove informacije.  

Prema riječima Tokača ovakav Atlas je jedinstven u svijetu, a mišljenja je kako bi se nešto slično trebalo napraviti i u Hrvatskoj.