Pravoslavni vjernici slave blagdan Uskrsa

Foto: Radio Slatina

Vjernici koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru, proslavljaju danas taj najveći kršćanski blagdan i to isključivo u obiteljima jer su zbog pandemije koronavirusa izostala tradicionalna vjerska okupljanja u pravoslavnim crkvama, koja su zabranjena kao i sva druga okupljanja građana.

Pravoslavni vjernici diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, pozvani su stoga da uskrsne blagdane provedu u krugu svojih obitelji i ostanu u kućama.

“Blagdan Uskrsa uči kako, usprkos svim nedaćama i teškoćama, uvijek postoje nada i rješenja za bolje sutra ako se iskreno i s punom vjerom prihvati njegov značaj. Neka značaj ovoga najvećeg kršćanskog blagdana vjernicima bude poticaj traženja nove snage za osobnu izgradnju, a svima nama poticaj na bolju suradnju, međusobno razumijevanje i toleranciju”, poručio je u uskrsnoj čestitki vjenicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković također je uputio uskrsnu čestitku vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru, u kojoj im je zaželio obilje mira, vjere, nade i zajedništva dok je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković zaželio pravoslavnim vjernicima da im uskrsno svjetlo podari snagu, vjeru, nadu, unutarnji mir, zdravlje i radost življenja.

Uskrs svi pravoslavni vjernici u svijetu proslavljaju istog dana bez obzira da li su prihvatili novi kalendar Gregorijanski ili vreme računaju po starom, Julijanskom kalendaru, što nije slučaj i za Božić. Na blagdan Uskrsa vjernici se međusobno pozdravljaju riječima „Hristos Vaskrse!“ i „Vaistinu Vaskrse!“. I kod kuća se ukućani pozdravljaju tim pozdravom.

Svim građanima Vukovarsko-srijemske županije koji slave Uskrs po julijanskom kalendaru čestitku je uputio župan Božo Galić.

„Svim vjernicima koji Uskrs slave prema julijanskom kalendaru upućujem najiskrenije čestitke, u ime Vukovarsko-srijemske županije i svoje osobno ime. Uskrs je blagdan vjere, nade i spokoja koji nas hrabri i daje snagu u vremenu svakodnevnih izazova, a posebno u ovoj borbi protiv pandemije uzrokovane koronavirusom. Neka radost Kristova uskrsnuća svima donese blagostanje, toleranciju, mir i međusobno razumijevanje. Sretan Uskrs! Hristos vaskrse!“, navodi se u čestiti župana Galića.