Pozivi za vojnu vježbu stizati će još u tri navrata ove godine

Foto: Đuro Karalić

ZAGREB, Tijekom proteklih dana na adrese više građana iz Zagreba i okolice stigli su pozivi za vojnu vježbu. Portal N1 podsjeća kako je ministar obrane Ivan Anušić prije tri dana rekao da se radi o vježbi i da su na vježbu u trajanju od osam dana pozvani pričuvni pripadnici Hrvatske vojske

„Redovan proces, ništa specifično, ništa neuobičajeno, redovna vježba koja se provodi praktički svake godine u određeno vrijeme”, rekao je Anušić.

Govoreći o pozivima koji su upućeni na više adresa Darja Pavličić iz MORH-a je pojasnila kako se pozivanje rezervista provodi prema potrebama vojske te da je u ovom ciklusu pozvano Zapovjedništvo Prve pješačke pukovnije – Zagreb.

“Sad u trećem mjesecu će osposobljavanje biti od 8. do 15. na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju. Znači, radi se o 26 razvrstanih pričuvnika, većinom su to časnici ili dočasnici, samo jedan ili dva vojnika”, rekla je Pavličić.

Prema navodima N1 televizije ovi pojedinačni pozivi iz MORH-a upućuju se razvrstanim pričuvnicima, dakle osobama koje su odslužile vojni rok ili su bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost, a do 55 godina su starosti, do kada zakonski traje vojna obveza.  

Najavljuje se kako se vojni pozivi kroz ovu godinu još mogu očekivati u lipnju, rujnu i listopadu. Na rasporedu za popunjavanje pričuvnih postrojbi je nešto više od 18.000 ljudi.

“U Zakonu o obrani je propisano da je obveza služenje u pričuvnom sastavu. Pričuvni sastavi su dio oružanih snaga i zna se njihova uloga u Domovinskom ratu i cilj nam je da držimo ih stalno da su u trendu i da osposobljeni i pripravni. Osposobljavanje traje osam dana, ili najviše do 30 dana tijekom jedne kalendarske godine. U slučaju opravdanih razloga može se tražiti odgoda. “Je li to bolest, može tražiti ocjenu sposobnosti, može tražiti zbog posla. To može tražiti i poslodavac i pričuvnik”, rekla je Pavličić za N1 televiziju.

Za vrijeme trajanja vojne vježbe poslodavcu se refundiraju troškovi naknade plaće.