Poziv volonterima: Prijavi se na volonterske akcije – sadimo osjetilni i uključiv Društveni vrt!

Foto: Udruga žena Vukovar

VUKOVAR, Udruga žena Vukovar poziva volontere da se prijave na inkluzivne volonterske akcije uređenja osjetilnog i uključivog vrta u vukovarskom Društvenom vrtu! Akcije se održavaju u srijedu 10. svibnja od 14 do 17 sati i u četvrtak 11. svibnja od 10 do 13 sati. Tijekom akcija sade se trajnice, postavljaju kućice za ptice i vjetrena zvona, izrađuju loptice sjemena te se zemljom ispunjavaju povišene gredice za osobe smanjene pokretljivosti. Cilj je Društveni vrt učiniti lijepim, ugodnim i pristupačnim za djecu s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom te sve druge korisnike vrta. Akcije su zamišljene na način da u njima volonteri sudjeluju u skladu s vlastitim mogućnostima. Volonteri se mogu prijaviti za jedan ili oba dana. Osiguran je pristup za osobe s invaliditetom, a po potrebi i tumač znakovnog jezika.

Želiš volontirati i s nama posaditi prekrasne i mirisne biljke te pripremiti Društvenom vrtu? Želiš pomoći da se povišene gredice ispune kompostom i pripreme za sadnju? Zanima te permakultura? Želiš stvarati Vukovar u kojem su djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom ravnopravni sudionici društvenog života?

Na akcijama će se posaditi trajnice, izrađivati loptice sjemena, postaviti vjetrena zvona i kućice za ptice te će se ispuniti zemljom povišene gredice za osobe smanjene pokretljivosti. Akcije će se održati iduću srijedu od 14 do 17 sati i četvrtak od 10 do 13 sati u Društvenom vrtu! Prijave su otvorene do 9. svibnja u 12:00. Sadnju trajnica vodi dipl.ing. poljoprivrede Stela Rotim.

Nakon volonterskih akcija Društveni vrt postat će ljepše i privlačnije mjesto za djecu s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom te sve druge korisnike koji će moći uživati u mirisima i ljepoti začinskog i aromatičnog bilja.

Za naše vrijedne volontere Udruga žena Vukovar osigurala je i osvježenje uz zalogajčić. Vrijedni volonteri dobit će i potvrdu o volontiranju, a oni koji je imaju mogu dobiti upis volonterskih sati u volontersku knjižicu.

U Društvenom vrtu nedavno je u sklopu projekta “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!” uređen i pristupni put za osobe smanjene pokretljivosti. Ovisno o potrebama sudionika, na volonterskim akcijama osigurat će se i tumačenje na hrvatski znakovni jezik. Aktivnosti uređenja su raznolike, pa se volonteri u njih mogu uključiti u skladu s vlastitim mogućnostima – od sadnje, zalijevanja i ispune povišenih gredica kompostom do izrade loptica sjemena. Udruga žena Vukovar nastojala ih je osmisliti na način da u njima mogu sudjelovati različite osobe, neovisno o dobi, invaliditetu ili statusu.

“Zato se nadamo da će se našim volonterskim akcijama pridružiti osobe s invaliditetom te roditelji s djecom s teškoćama u razvoju. Prema našem iskustvu, boravak u vrtu jednostavno rečeno iscjeljuje”, ističe Mirjana Mizdrak Mišanović iz Udruge žena Vukovar, koja volonterske akcije provodi u sklopu projekta “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!”.

Izrada ovog materijala omogućena je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova. Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Zelene Istre i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.