Potvrđene kazne za ratne zločine u Trpinji

Foto: Ivan Matić

OSIJEK/VUKOVAR, Vrhovni sud odbio je kao neosnovane žalbe desetorice okrivljenika za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Trpinji 1991. te potvrdio presudu osječkog Županijskog suda iz prosinca 2014. koji ih je osudio na zatvorske kazne od 5 do 20 godina, izvijestio je osječki Županijski sud.

Time je postala pravomoćna presuda kojom su Stevo Pantić i Milisav Atanacković osuđeni kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, a Milenko Pantić, Đoko Stajić, Zoran Gajanin, Jerko Mičić, Simo Stević, na 14 godina zatvora. Potvrđena je prvostupanjska kazna Zoranu Rankoviću i Željku Vukoviću, koji su osuđeni na 12. godina te Miroslavu Kovačeviću, osuđenom na petogodišnju zatvorsku kaznu.

Optužnica ih je teretila da su, od rujna do kraja studenog 1991. godine kao pripadnici pobunjeničkih paravojnih i pararedarstvenih snaga, na području Trpinje, zapovjedali i sudjelovali u protuzakonitom lišavanju slobode, zlostavljanju, mučenju i usmrćivanju hrvatskih civila te zarobljenih hrvatskih branitelja.

Uz ostalo su optuženi i da su uhićene civile i branitelje tukli šakama, kundacima pušaka i palicama po glavi i tijelu, prijetili im amputacijom udova uključenom motornom pilom, tjerali ih da pjevaju četničke pjesme te da su dvije uhićene žene silovali, a ukupno 15 žrtava odvezli do Bobotskog kanala gdje su ih usmrtili i zakopali.

ĐURO KARALIĆ