Potpisan ugovor o regulaciji desne obale Dunava, Vukovar dobiva dodatnih 10 hektara zemljišta

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković s predstavnicima zajednice izvođača potpisao je danas ugovor o izvođenju radova regulacije desne obale rijeke Dunav od ušća rijeke Vuke u dužini od 1333. riječnog kilometra do 1331. riječnog kilometra. Kako je rečeno na svečaanosti potpisivanja ugovora, vrijednoga preko 47 milijuna kuna, cilj projekta je izgradnja i rekonstrukcija regulacijskih i zaštitnih vodnih građevina u svrhu obrane od poplava, stabilizacija matice toka, obale i obalnog pojasa, kao i omogućavanje boljih uvjeta plovidbe, pristaništa i nove lučice za plovila. Najavljeno je kako će uz urbanu nadogradnju i uređenje prostora uz Dunav s ovim projektom biti  omogućeno ostvarivanje šetnice od ušća Vuke prema Vučedolu. Po riječima Đurokovića s realizacijom ovoga projekta grad Vukovar će se dodatno usmjeriti prema rijeci Dunav.

„Projektom ćemo zaštiti postojeće pristanište odnosno privezište od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a isto tako omogućit će se i ispravak nepovoljne regulacijske linije na ovome području. Naime, na jednom dijelu Dunav je uzak te je sigurnost plovidbe, u pojedinim trenutcima, možda i problematična tako da ćemo gradnjom objekata uspjeti ispraviti i napraviti sigurnije navigacijske uvjete na ovome području“, rekao je Đuroković.

Dodaje i kako će se s daljnjom gradnjom kroz ovaj projekt omogućiti dodatan prostor za privez bijele flote, a unutar tog područja nastat će jedna velika lučica. Isto tako refiliranjem pijeska povezat će se dio lukobrana s kopnenim dijelom grada Vukovara i stvorit će se novi gradski teritorij od 10 hektara na kojem se očekuje da će Grad Vukovar iskoristiti šansu i na to se nadograditi s dodatnim arhitektonskim i urbanističkim rješenjima. Uz sve ostalo, izgrađena će biti i šetnica s biciklističkom stazom i mjestima za odmor za uživanje Vukovarki i Vukovaraca.

Radovi u sklopu projekta krenut će iz 15. kolovoza 20’22. godine s obzirom na uvjete zaštite prirode. Planirano je da ova prva faza bude gotova u roku od dvije godine. To je prva od tri faze projekta vrijednoga ukupno preko 370 milijuna kuna.

U sklopu potpisivanja Ugovora uručeno je i sedam istraživačko-edukativnih kompleta „Mali čuvari voda“ koji se sastoji od Priručnika o vodi s pokusima za niže i više razrede i pokretnog laboratorija za ispitivanje vode osnovnim školama iz Vukovara, a u svrhu edukacije mladih te podizanja svijesti o potrebi zaštite i očuvanja voda.