Posljedice nedostatka aktivnosti u djece: Piše Lorena Draženović,mag.cin.

  Foto: Pixabay/Christo Anestev

  Manjak aktivnosti ali i loše prehrambene navike glavni su uzroci povećanja postotka pretile djece u Republici Hrvatskoj. Prije desetak godina istraživanja su pokazivala kako je prekomjernu tjelesnu težinu imalo 10,5% djece, dok je pretilo bilo njih 3,8%. Današnji podaci prikazuju znatno lošiju sliku – prekomjernu tjelesnu težinu ima čak 26,4% djece, dok je pretilo njih čak 11,2%.

  Roditelji i obitelj igraju važnu ulogu u stvaranju navika kod djece. Što će djeca jesti te koliko će biti aktivna već od najranije dobi ovisi isključivo o obitelji. Uvijek bi trebalo poticati djecu da umjesto slatkiša jedu voće te da umjesto sokova piju vodu ili nezaslađene čajeve.

  Vrlo je važna i tjelesna aktivnost. Navedeno ne znači nužno da dijete mora biti uključeno u neki konkretan sport. Dijete može biti uključeno u bilo kakvu aktivnost. Poželjno je naravno da se i roditelji što više igraju s djecom te da djeca što više vremena provode na igralištu sa svojim vršnjacima.

  Kada govorimo o stvaranju zdravih navika kod djece možemo navesti i pet preporuka:

  1. Dan uvijek započinje doručkom!
  Istraživanja pokazuju da su osobe koje doručkuju puno aktivnije i produktivnije tijekom dana od onih osoba koje to ne rade. Također, istraživanja pokazuju i da obiteljski doručak uvelike doprinosi stvaranju pravilnih prehrambenih navika djece.

  2. Potrudite se u danu pojesti barem dvije porcije voća!
  Konzumacijom voća i povrća u organizam se unose vitamini i minerali koji su potrebni djeci za adekvatan rast i razvoj. Također, voće i povrće bogati su ugljikohidratima koji sudjeluju u normalnom funkcioniranju mozga i organizma.

  3. Voda umjesto sokova!
  Voda je važna za procese razgradnje hrane i prijenosa hranjivih tvari u organizmu. Također igra važnu ulogu u izbacivanju štetnih tvari iz organizma.

  4. Aktivnost, aktivnost i aktivnost!
  Ne mogu riječima dovoljno naglasiti važnost tjelesne aktivnosti u djetinjstvu. Tjelesna aktivnost ne samo da je dobra za zdravlje vašeg djeteta, ona također doprinosi procesu socijalizacije, dio je kvalitetnog vremena koje možete provesti s djetetom, može biti ispušni ventil za sve potencijalno negativne emocije i sl. Kao što sam već spomenula, to ne mora biti konkretan sport. Pod tjelesnu aktivnost spadaju i šetnje, bacanje frizbija, igra lovice, trčanje po parku, plesanje po kući i sl.

  5. San!
  Istraživanja pokazuju da manjak sna u djetinjstvu može povećati rizik od pretilosti u odrasloj dobi za čak 50%. san je ključan za rast, razvoj ali i dobro raspoloženje. Službene preporuke National Sleep Foundation kažu da bi djeca trebala spavati 9 do 11 sati dnevno. Preporuke za odrasle nešto su manje, one iznose 7 do 9 sati dnevno.