Ne ostavljajte djecu samu u vozilima! Posljedice mogu biti tragične

Foto: Pixabay

VINKOVCI, S obzirom na visoke temperature PU vukovarsko – srijemska oglasila se s upozorenjem da u automobilima, tijekom ljetnih dana, ne ostavljate djecu same u vozilima. Kako se s visokim temperaturama zraka znatno povećava opasnost od mogućnosti dehidracije i stradavanja djece ostavljenih u vozilima, policijski službenici PU vukovarsko-srijemske započeli su s preventivnim aktivnostima kako bi upozorili roditelje i sve koji skrbe o djeci na tu opasnost i spriječili tragične posljedice.

Apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece je da se dijete ne ostavlja u vozilu niti pri umjerenim temperaturama, niti „samo nekoliko minuta“ uz otvorena vrata ili prozore.

Samo 15 minuta boravka u pregrijanom autu može dovesti do kobnih posljedica odnosno do oštećenja mozga i bubrega.

Kako bi osvijestili i upozorili što veći broj osoba, policijski službenici će na što više lokacija distribuirati informativni letak u kojem su posebno istaknute posljedice ostavljanja djece u vozilima.

Letci će biti u domovima zdravlja, objektima predškolskog odgoja, odgojno-obrazovnim ustanovama, jedinicama lokalne samouprave, sportsko-rekreacijskih centrima, trgovačkim centrima, crkvama, organizacijama civilnog društva, graničnim prijelazima, na odmorištima te benzinskim postajama, a policijski službenici će ih dijeliti i sudionicima u prometu prilikom nadzora cestovnog prometa.

Letak je izradilo Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, a u njemu se, uz preporuke stručnih osoba, skreće pozornost i na kaznenu odgovornost roditelja i drugih osoba kojima je povjerena skrb o djeci, u slučaju takvog grubog zanemarivanja i zlostavljanja djeteta.