Porinut najveći kruzer ikada izgrađen

Prije nekoliko dana na probnu vožnju krenuo je tek izgrađeni kruzer nazvan Oasis of the Seas koji je već predstavljen kao najveći kruzer na svijetu. O kolikom kruzeru se radi govori i podatak da je čak pet veći od Titanika, a da je visok kao zgrada od 20 katova. Brod je dugačak 362 metra što je 50 metara duže od visine Eiffelovog tornja. Širok je 66 metara. Kruzer ima čak 2.700 kabina i može prihvatiti 6.300 putnika. Da im svima bude ugodno skrbi 2.100 članova posade. Mediji su prenijeli da je za 40 posto veći od bilo kojeg drugoga kruzera do sada izgrađenoga. Kao novost navedeno je da na ovom brodu ima sedam zasebnih kvartova – tematske parkove, trgove i arene. Tako će jedan od kvartova biti i tropski park koji će uključivati palme, vinovu lozu i još 12.000 biljaka. Tu su i četiri bazena, igralište za odbojku, košarku, golf, klizalište, zone za djecu, šoping, 40-ak restorana, mnoštvo kafića, kino dvorane, amfiteatar na otvorenome za 750 osoba… Kako bi Oasis of the Seas ouopće mogao izaći na otvoreno more brod je morao spustiti svoje dimnjake i ubrzati da bi potonuo dublje u more i tako se provući ispod mosta Veliki pojas. Inače, ovaj super luksuzni brod vrijedan je više od milijardu eura i naručen je prije gospodarske krize koja je zadesila svijet. Upravo radi krize, koja i dalje potresa svijet, mnogi se pitaju kako će i u kojoj mjeri ovaj super kruzer biti iskorišten.

„Naravno da nismo očekivali da ćemo je porinuti u ovako teškom ekonomskom trenutku ali bez obzira na krizu vrlo smo uzbuđeni“, rekao je Adam Goldstein, glavni direktor kompanije Royal Carinnean International u čijoj se floti i nalazi ovaj kruzer.

Za one koji razmišljaju o putovanju ovim super luksuznim brodom vrijedna informacija je da se cijene kreću od 1.300 dolara do 4.800 dolara što je više nego dvostruko skuplje od cijene za prethodni najpopularniji kruzer iste kompanije (Freedom of the Seas).

VEČERNJI LIST/IVAN MATIĆ