Porasla prosječna neto plaća u Hrvatskoj

Foto: Đuro Karalić

ZAGREB, Prema izvješću Državnog zavoda za statistiku (DZS) koje je objavljeno danas medijalna neto plaća za lipanj iznosila je 991 euro što znači da je, kako navode, polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od tog iznosa. Dalje navode kako je prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome, u pravnim osobama za lipanj, iznosila 1590 eura što je nominalno više za 1,8, a realno za 0,9 posto u odnosu na mjesec svibanj. Na godišnjoj razini je prosječna bruto plaća nominalno visa za 14,1 posto, a realno za 6 posto. DZS u svome izvješću također navodi kako je prosječna neto plaća po satu za mjesec lipanj iznosila 6,44 eura što je u odnosu na svibanj više za 5,7, a u odnosu na lipanj prošle godine više za 12,2 posto.

Isto tako u razdoblju od siječnja do lipnja prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosila je 1123 eura što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine nominalno više za 11,9, a realno za 1,8 posto.

Inače, najviša prosječna neto plaća u lipnju isplaćena je u djelatnosti zračnog prijevoza – 1943 eura, dok je najniža bila u djelatnosti proizvodnje odjeće – 742 eura.