Položene ruže i zapaljene svijeće za poginule i nestale branitelje i civile

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji Saveza zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i udruge Vukovarske majke dan prije obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i kolone sjećanja na sve spomenike na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata postavljene su ruže i upaljene svijeće.

„Potraga za nestalima obavlja se stalno pa tako i da se radi i u vrijeme Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Sve to ulijeva nadu i svi čekamo da se otvori “pandorina kutija“ i krenu rješavati konkretni slučajevi“, rekla je predsjednica Saveza Ljiljana Alvir.

Govoreći o problematici nestalih Alvir je rekla kako najveći problem predstavlja nedostatak informacija. Istaknula je još jednom kako bi se puno toga moglo saznati iz arhiva JNA, gdje je sve zabilježeno te da stoga kontinuirano insistiraju na njihovom otvaranju. Ukazala je i da dio građana Vukovara, a koji znaju neke informacije o njima, i dalje o tome šuti.

„Kroz sudske postupke puno toga se doznalo iz arhiva gardijskih brigada JNA koje su bile na području Vukovara i Hrvatske tijekom rata. Vidjelo se to i na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haagu koji je tada iznosio brojne detalje iz obrane Vukovara što sve ukazuje na postojanje arhiva“, istaknula je Alvir.

Predsjednica udruge Vukovarske majke Manda Patko kazala je kako su članovi udruge zadovoljni koliko se radi da se pronađu nestali ali i da je u vremenu između dvije obljetnice pronađeno samo jedno tijelo.

„U isto vrijeme jedna osoba je i umrla u Zagrebu, inače član naše udruge, a koja je umrla a da nije prošao posmrtne ostatke svoga sina. Sve to je jako teško i bolno“, rekla je Patko.

Prema službenim podacima na području Vukovara traga se za 386 nestalih osoba dok se na popisu nestalih u Hrvatskoj nalazi 1853 osoba.