Položaj žena bolji, ali i dalje nepovoljan. Bilježi se porast nasilja. Novinarkama se prijeti na terenu, zabilježene i prijetnje smrću

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama danas je održana sjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova na kojoj je bilo riječi o položaju žena u društvu. Prema riječima dožupana Vukovarsko – srijemske županije i predsjednika Povjerenstva Srđana Jeremića broj slučajeva nasilja nad ženama u Vukovarsko – srijemskoj županiji, kao i u cijeloj Hrvatskoj, je u porastu. Govoreći o tome što se događa kazao je i kako žene ne vjeruju da im sustav može pomoći što se mora promijeniti. Upravi je to jedna od zadaća Povjerenstva kao i da educiranjem žena pošalju jasnu poruku nasilnicima.

„U prvih osam mjeseci tekuće godine imamo 6,1 posto više žrtava nasilja u obitelji u odnosu na isti period prošle godine. Posebno što zabrinjava je podatak da je broj ubijenih žena u porasti“, rekao je Jeremić.

Foto: PU Vukovarsko – srijemska

Odgovarajući na novinarski upit kako bi prokomentirao činjenicu da u Vukovarsko – srijemskoj županiji je samo jedna žena gradonačelnica i samo jedna žena načelnica te da su za žene najčešće ostavljene funkcija čelnica kulturnih ustanova, vrtića i slično Jeremić je rekao kako su razlozi tome kompleksni i da ih ima više.

„Činjenica je da smo mi i dalje patrijahalno društvo te da se po inerciji misli da je žena domaćica. Smatra se da žena treba da vodi brigu o obitelji, a ne da se angažira u društveno korisnom radu pa i politici. Republika Hrvatska je potpisnica preporuka o zastupljenosti žena tako da su i političke stranke obvezne poštivati kvote o zastupljenosti žena. To je promijenilo sliku tako da imamo veću participaciju žena. Međutim, žene su i dalje često na niskim mjestima na izbornoj listi tako da ne mogu biti izabrane. U isto vrijeme i žene su naviknute da su neki poslovi za muškarce te se ne odlučuju istima baviti. Smatram da su društveni i politički angažman poslovi s kojima se žene i muškarci mogu ravnopravno natjecati“, rekao je Jeremić.

Članica nevladine udruge B.a.B.e. Ivana Sučić održala je ovom prilikom prezentaciju o razvoju ljudskih prava žena napominjući kako žene i muškarci imaju ista prava – ljudska prava. Prema njenim riječima već samo spominjanje feminizma kod većine muškaraca, pa i kod žena, izaziva odbojnost iako feminizam ne znači da žene trebaju da imaju veća prava od muškaraca nego je to borba za ravnopravnost među spolovima.

I Sučić je govorila o tome kako žena gotovo da nema u nekim poslovima napominjući da sve to dovodi i do toga da su žene slabije plaćene od muškaraca.

“Osim toga jaza u plaćama dolazi i do takozvanog „staklenog stropa“ koji ženama onemogućava da dođu do rukovodećih i upravljačkih pozicija. Ipak pomaže to što je kroz zakone donesena preporuka o 40 posto podzastupljenoga spola tako da je situacija danas nešto bolja ali opet daleko od dobre. Primjera radi u prošlom sazivu Hrvatskog sabora od 151 saborskih zastupnika bilo je samo 38 žena. Sada je u Saboru ipak više žena ali opet nedovoljno“, rekla je Sučić.

Podsjetila je i na neke novije događaje u Saboru kada su pojedini saborski zastupnici omalovažavali žene zastupnice i upućivali seksističke uvrede.

„To je nekulturno ali je to naša realnost u malome. Na žalost takve ljude nije sramota tako nešto reći. Kada društvo bude toliko zrelo da ih bude stid tada će biti nade“, istaknula je Sučić.

Poručila je da u svakom slučaju nema opravdanja za nasilje i da njemu uvijek treba reći – NE. Kazala je i da ako žrtva sama ne prijavi nasilje da to treba da učini neka druga osoba koja je upućena u događanja.

Povjerenica Sindikata novinara Hrvatske za Vukovarsko – srijemsku županiju Marija Molnar rekla je kako su u zadnje vrijeme zaprimili i dokumentirali nekoliko gadnih slučajeva prijetnji i omalovažavanja novinarki na radnom mjestu. Prema njenim riječima novinarke se na terenu proziva i naziva raznim imenima, omalovažava, prebrojavaju im se krvna zrnca, napada na radnom mjestu i na terenu, on line maltretira, provodi verbalno nasilje…

„Imali smo u Vukovaru i slučaj verbalnog napada od strane političara. Poslije toga slučaja zabilježene su i prijetnje smrću. Situacija je krajnje ozbiljna pa i kritična i takva praksa mora prestati. Sindikat novinara Hrvatske reagirati će i tražiti da se krivci procesuiraju i kazne“, istaknula je Molnar.

Pozvala je i kolege novinare u redakcijama da se solidariziraju i osvijeste jer su neki slučajevi verbalnog nasilja bili na granici fizičkog sukoba. Poručuje i da je za bilo kakvu reakciju neophodno da slučaj bude prijavljen ali i da očekuje od nadležnih institucija razumijevanje i senzibiliziranost. „Pitam se što rade institucije? Zašto po službenoj dužnosti ne podnesu prijave, privode krivce i slično jer vrlo često napadnute kolegice nemaju hrabrosti ili jednostavno iz nekog razloga ne žele prijaviti slučaj“, rekla je Molnar.

B.B,