Poljoprivredni institut Osijek obilježio 140 godina rada

Foto: Ivan Matić

ILOK, Prigodnom svečanosti u Iloku Poljoprivredni institut Osijek obilježio je 140 godina kontinuiranog rada i djelovanja tijekom kojih su realizirali bezbroj projekata. Ravnatelj Instituta Zvonimir Zdunić kazao je kako je Institut najstarija, najveća ali i najznačajnija znanstveno-istraživačka ustanova u Hrvatskoj koja se bavi sjemenarstvom i oplemenjivanjem bilja.

„Imamo najveći broj oplemenjivačkih sjemenarskih programa sa najvećim brojem kultura i to svih onih kultura koje su strateški bitne za svaku zemlju kao što su pšenica, ječam, kukuruz, soja, lucerna, crvene djeteline i stočnog graška, rekao je Zdunić.

Dodao je kako je to jedna izuzetno važna obljetnica za Institut te da je iza njih dugački niz godina.

„U tih gotovo stoljeće i pol naši znanstvenici su kroz generacije stvarali najbolji sortiment koji izvozimo na tri kontinenta. Naši dalji planovi su uvijek biti najbolji u struci, biti najbolji u znanosti i ako je moguće dotaknuti savršenstvo u onome čime se bavimo. Možda to nećemo uspjeti ali ćemo se truditi i dalje biti najbolji“, istakao je Zdunić.

Velikoj obljetnici nazočio je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić koji je rekao kako Institut radi kontinuirano, planski i strateški što je iznimno važno.

„Kroz sve te godine Poljoprivredni institut Osijek kontinuirano je davao kvalitetu proizvoda, kvalitetu poslovanja i išli su samo naprijed. Obilježavaju jednu značajnu obljetnicu 140 godina i jedan su od brendova ne samo Osječko-baranjske županije, nego i Hrvatske jer rade u cijelom svijetu. Sustav za navodnjavanje kojeg je Osječko-baranjska županija projektira na površini od 212 hektara, vrijednost 11 milijuna kuna, upravo se nalazi na području Poljoprivrednog instituta tako da vjerujem da ćemo veću idućoj godini imati ne samo završenu projektnu dokumentaciju nego završenu i kompletnu izgradnju sustava koji će svakako unaprijediti još više rad i funkcioniranje Poljoprivrednog instituta“, rekao je Anušić.