Političke igre u Županji, predsjednica Gradskog vijeća ne saziva sjednicu, zahtjev upućen gradonačelniku

Foto: Đuro Karalić

ŽUPANJA, Dio vijećnika Gradskog vijeća Županje oglasio se priopćenjem za javnost u kojem navode kako predsjednica Gradskog vijeća Županje Nada Galović ne želi sazvati sjednicu vijeća. Prema njihovim riječima Galović je ne sazivaju sjednicu Gradskoga vijeća u zakonskom roku od 15 dana prekršila i neke zakonske odredbe

„Predsjednica vijeća ne želi napustiti mjesto predsjednice štiteći nezasluženu mjesečnu naknadu od 3.500 kuna. Samim činom nesazivanja sjednice Gradskog vijeća Grada Županje, u potpunosti je dokazala da su zahtjevi za njezinom smjenom opravdani“, stoji u priopćenju trećine vijećnika Gradskog vijeća Županje koji su i zatražili sazivanje sjednice.

Podsjećaju i kako joj zamjeraju samostalno donošenje odluke o ne sazivanju svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Županje povodom dana Grada Županje bez prethodne konzultacije i mišljenja svih vijećnika Grada Županje ili barem klubova vijećnika, nesamostalnost u odlučivanju predsjednice Gradskog vijeća Grada Županje, podčinjenost u odlukama gradonačelniku Grada Županje, umjesto da gradonačelnik odgovara njoj, a sada joj prebacuju i da je ne sazivanjem sjednica prekršila i neke zakonske odredbe.

„Predsjednica je imala priliku da časnonapusti mjesto predsjednice vijeća, pruženu priliku nije iskoristila i njezin odlazak koji je neminovan, bit će nečastan i sramotan. Pritisci na gradske vijećnika koji su predložili sazivanje sjednice Gradskog vijeća su svakodnevni i sa svih pozicija vlasti, od gradonačelnika, dogradonačelnika, direktora javnih poduzeća, ali vijećnici su nepokolebljivi u svojoj odluci, a svoju podršku najavljuje još nekoliko vijećnika. Podršku u izglasavanju predloženog razrješenja predsjednice i potpredsjednika Gradskog vijeća Županje, javno su objavila i tri vijećnika iz Kluba vijećnika SDP-a“, stoji u priopćenju vijećnika.

Napominju i kako su, nakon što je 28. rujna istekao rok o sazivanju Gradskoga vijeća, 6 vijećnika 29. rujna predalo gradonačelniku Davoru Miličeviću zahtjev za sazivanje sjednice Gradskog vijeća Grada Županje u zakonskom roku od 8 dana. U dnevnom redu predlažu donošenje Odluka o razrješenju predsjednice i potpredsjednika Gradskog vijeća, izbor predsjednika i potpredsjednika kao i donošenje Odluke o smanjenju prireza na porez na dohodak sa 12 na 9 %.

„Ukoliko do 08. listopada gradonačelnik ne sazove Gradsko vijeće istoga dana dostavit će se zahtjev Ministarstvu pravosuđa i uprave. O problemima u funkcioniranju Gradskog vijeća već je izvješteno Ministarstvo pravosuđa i uprave, koje će u koliko gradonačelnik ne sazove sjednicu u roku od 8 dana, u najkraćem roku sazvati istu, ne čekajući zakonski rok od 15 dana. Do sada nije poznat slučaj da župan, gradonačelnik ili načelnik nisu sazvali vijeće na zahtjev 1/3 vijećnika“, stoji u priopćenju.