Policija započela s pojačanim postupanjem u prometu

Foto: poslovni.hr

VINKOVCI, Povodom obilježavanja Martinja i tradicionalnog krštenja mošta 11. studenog, kada se u dane koji prethode i nastavljaju, kao i na samo Martinje, očekuje veća konzumacija alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima i na privatnim druženjima, te samim time i veći broj sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, policijski službenici PU vukovarsko-srijemske su 5. studenog započeli pojačano postupanje u prometu usmjereno na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.

Ove godine Policijska uprava vukovarsko-srijemska bilježi smanjenje broja prometnih nesreća uzrokovanih nedopuštenom prisutnošću alkohola u organizmu za 11.5%.

U prvih deset mjeseci ove godine na području ove Policijske uprave vozači pod utjecajem alkohola počinili su 100 prometnih nesreća, što čini 10,2% u ukupnom broju evidentiranih prometnih nesreća. Od 100 prometnih nesreća koje su uzrokovali alkoholizirani vozači, dvije su prometne nesreće sa smrtno stradalom osobom u kojima su dvije osobe smrtno stradale (dva biciklista), 44 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je 13 osoba teško ozlijeđeno i 62 osobe lakše ozlijeđene te 55 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Tijekom navedenog razdoblja, policijski službenici su utvrdili 850 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, što je za 14,4% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Proteklog vikenda policijski službenici su zatekli 15 vozača s prisutnošću alkohola u organizmu. Najveća koncentracija od 2,9 g/kg zabilježena je kod 52-godišnjeg vozača u Vinkovačkim Banovcima. Prema pet vozača određena je mjera smještanja u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Pojačano postupanje u prometu povodom Martinja predviđeno je do 15. studenog.

Vozačima koji su konzumirali alkohol savjetujemo:

  • ne sjedajte za upravljač vozila, ostavite vozilo parkirano,
  • osigurajte si (javni) prijevoz,
  • razmislite, cijena jedne runde pića iznosi koliko i taksi prijevoz do kuće,
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag te neka on ne konzumira alkohol,
  • ako niste u društvu s poznatom osobom zamolite nekoga trijeznog vozača da vas preveze do odredišta,
  • ne dozvolite da postanete crna statistička brojka,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan,
  • imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola ne dovodi u opasnost samo sebe već i sve ostale sudionike u prometu,
  • budite odgovorni prema sebi i drugima.

Autor: MUP RH