Policija upozorava vozače na zimske uvjete na cestama

Foto: www.ivanec.hr

VINKOVCI, Iz PU vukovarsko-srijemske vezano za predstojeću zimsku sezonu  podsjećaju na zakonsku regulativu u vezi zimskih uvjeta na cestama:

Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu.

Zimska oprema:

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti („NN“ br. 85/16. i 24/17.) propisano je sljedeće:

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, prema ovom Pravilniku, podrazumijevaju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima.

 

Iz policije napominju i kako je Odlukom o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, za razdoblje od 15. studenog tekuće do 15. travnja iduće godine, propisana obavezna uporaba zimske opreme za sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

 

Predmetnom Odlukom određene su zimske dionice javnih cesta na području Vukovarsko-srijemske županije:

 

  • autocesta A-3 (Babina Greda – Lipovac)
  • državna cesta D-2 (Trpinja – Ilok)
  • državna cesta D-46 (Vinkovci – GP Tovarnik)
  • državna cesta D-55 (GP Županja – Vukovar)
  • državna cesta D-214 (Županja – GP Gunja)