Pola stoljeća staromikanovačke “Šokadije”

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Kulturno-umjetničko društvo “Šokadija” iz Starih Mikanovaca obilježava ove godine pola stoljeća kontinuiranog i uspješnog djelovanja, te je tim povodom predstavilo u vinkovačkom Gradskom kazalištu Joze Ivakića nosač zvuka s narodnim pjesmama, svatovskim napjevima i kolima iz Starih Mikanovaca i vinkovačkog kraja “Ide dika kapu najerio”.

Na albumu se nalazi 13 izabranih napjeva, pjesama i kola iz Starih Mikanovaca u izvedbi pjevača i svirača KUD-a, dok posebno mjesto na albumu zauzimaju svatovski napjevi odnosno svatovci koji se nalaze na UNESCO-voj listi zaštićene nematerijalne baštine.

Izbor pjesama za album napravili su Ladislav Molnar i Tomislav Raić koji je ujedno i predsjednik KUD-a “Šokadija”.

“Govorimo isključivo o tradicijskim napjevima mikanovačkog i vinkovačkog kraja. Na CD-u se ne nalaze autorske pjesme premda stihova riječi ima autorskih kao što je arija Drumarca iz Starih Mikanovaca u kojoj cure pjevaju tekst “Dojdi diko meni na posilo”, koji je 1967. godine napisao Mikanovčanin Mato Kovandžić za izvedbu običaja čijala”, naveo je Tomislav Raić.

Kazao je i kako je veliku želju za snimanje i izdavanje ovog nosača zvuka imao nedavno preminuli član KUD- “Šokadija” Marko Martinović Ferda (1949. – 2017.) kojemu sa zahvalnošću članovi KUD Šokadija posvećuju CD koji služi kao poticaj novim naraštajima za učenje i njegovanje tradicijske glazbe.

U prigodnom programu sudjelovale su sve sekcije KUD-a “Šokadija” te pjevačica slavonskih narodnih pjesama Mikanovčanka Marija Pavković dok su o nosaču zvuka izdanom u nakladi Croatia Recordsa govorili etnomozikolozi Zdenka Ivanković i Mihael Ferić te producent Tihomir Ivanetić.

KUD “Šokadija” iz Starih Mikanovaca jedino je kulturno-umjetničko društvo u Vukovarsko-srijemskoj županiji koje je izdalo nosač zvuka.