Austrijski investitor otvorio tvrtku u Vukovaru Metal produkt: Izvoze cjelokupnu proizvodnju, plaća 1000 eura

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava s suradnicima posjetio je proizvodnju tvrtku Metal produkt koja od početka ove godine posluje u jednoj od hala Poslovno-inovacijskog centra BIC Vukovar. Vlasnik tvrtke Ivan Džigumović rekao je kako je tvrtku u Hrvatskoj osnovao 2016. godine kada je započela s poslovanjem u Nijemcima. Džigumović živi u Beču gdje također ima proizvodni pogon i zapošljava više ljudi.

„Imao sam želju poslovati u Hrvatskoj i zato sam otvorio tvrtku u Nijemcima. Međutim, radi proširenja posla trebala nam je nova proizvodna hala. Četiri mjeseca sam tražio lokaciju po cijeloj Hrvatskoj gdje bih nastavio raditi ali nisam dobivao odgovore. Tako sam došao i do Vukovara gdje sam prezadovoljan“, rekao je Džigumović.

Kazao je kako je nakon prvoga razgovora s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom dogovorio sve, a da je već slijedećeg dana riješena sva administracija. Nakon dva tjedna preselili su se u halu Poslovno-inovacijskog centra BIC Vukovar. U tvrtci trenutno radi pet djelatnika s tim što postoji plan i povećanja broja zaposlenih na 20-ak. Jedan od planova Džigumovića je i da cjelokupnu proizvodnju iz Austrije preseli u Vukovar. Metal produkt bavi se proizvodnjom metalnih konstrukcija koje se ugrađuju u konstrukcije na stambeno-poslovnim zgradama, dizala, izradu balkona i drugih proizvoda od metala. Plaća radnika u pogonu iznosi oko tisuću eura s tim što im se dodatno plaćaju i prekovremeni sati tako da plaća naraste i za dodatnih dvije-tri tisuće kuna.

„U Vukovaru smo stvorili najpogodniju poduzetničku klimu u Republici Hrvatskoj što dokazuju i mnogobrojne tvrtke u proizvodnji, kao što su Yasenka, Gumix Elastor, Aktiv obuća, Smiljanić, CNT Biuk i Metal Produkt, a koje su u protekle dvije godine našle svoje sjedište u Vukovaru,. Uz to ulaganje u Vukovaru donosi i niz pogodnosti koje se odnose na povoljan najam poslovnih prostora, povrat 50 posto doprinosa na plaće… Gradska uprava postavila se kao servis poduzetniku u svakom pogledu. I dalje smo mu na raspolaganju za sve potrebe“, rekao je Penava.