Poduzetnički inkubator Vinkovci privlači poduzetnike, pa i Petra Živkovića, povratnika iz Njemačke

Foto: Novosti

Poduzetnički inkubator Vinkovci koji djeluje u sklopu vinkovačkog Tehnološkog parka, kažu mjerodavni, pun je kao “šipak”, a posljednji stanar koji se u netom završenoj 2022. uselio je, Petar Živković, povratnik iz Njemačke.

„Uvjeti su bili glavni okidač povratka, ali već smo neko vrijeme sanjali o tome. Vidio sam da i ovdje ima potrebe za ovakvom vrstom posla i majstorima, interesa za industrijski namještaj je puno pa posla ne nedostaje”, kaže Petar koji je u pogonima Siemensa u Njemačkoj radio na poslovima preciznog zavarivanja.

Osim povoljnog najma prostora u Poduzetničkom inkubatoru, Petar je koristio i 170.000 kuna državne potpore za pokretanje posla, kupivši su potrebnu opremu i strojeve među kojima posebice ističe bravarski 3D stol, jedini takav u Hrvatskoj.

„S popunjavanjem smo krenuli na početku korone i bez obzira na sve uspjeli smo popuniti sve moguće jedinice. Danas je inkubator 100% popunjen. Dosad su kroz naše prostore prošle 24 tvrtke, a trenutno zapošljavaju 40 ljudi. Desetak firmi je u posljednje tri godine „preraslo” Inkubator, povećali su opseg posla i broj zaposlenih te su krenuli svojim putem. A to nam je i cilj”, kaže direktor Tehnološkog parka Vinkovci Josip Gilja.

Poduzetnički inkubator i njegove stanare ovih je dana obišao i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

„Ono što su prošli vani možda nije bilo loše, no nedostajala im je njihova obitelj, njihov grad. Danas su ovdje pokrenuli poslove i nadam se da će biti jedan kotačić koji će potaknuti sve one koji će se u nekom trenutku poželjeti vratiti, donijeti iskustvo, stvarati poslovne prilike u Vinkovcima”, kazao je gradonačelnik Bosančić.

Grad, kako kaže, ima cilj privući i velike poduzetnike kojima će biti namijenjena buduća zona na Zalužju. „Nova zona od 130 hektara bit će okrenuta poduzetnicima, jer želja nam je u gradu imati i veće tvrtke. Očekujemo da će i drugi povratnici donijeti svoja iskustva u Vinkovce, a nadamo se i plaće”, dodao je Ivan Bosančić.