Podignuti spomenici ratnim zapovjednicima Sajmišta, Petru Kačiću i Velimiru Đereku

VUKOVAR, U spomen na ratne zapovjednike gradske četvrti Sajmište, Petra Kačića i Velimira Đereka, na mjestima njihove pogibije tijekom agresije na Vukovar 1991. godine u Vukovaru su  otrkiveni spomenici njima u čast. Kako je rečeno spomenici su podignuti na inicijativu Savjeta za branitelja gradonačelnika Vukovara i Ureda gradonačelnika. Izražavajući zahvalnost povodom otkrivanja spomenika Petru Kačiću njegova supruga Irena rekla je kako je od njegove smrti prošlo 25 godina ali i da nikad nije kasno za jednu ovakvu gestu.

„Vukovar je Grad heroj, a sada je i grad heroja. Oni su samo dvojica od mnogih koji zaslužuju jedno ovakvo priznanje“, rekla je Irena Kačić koja je spomenik svome suprugu otkrila zajedno s kćerkom Silvijom i unukom Mateom koja je položila i ružu podno spomenika.

Podsjetila je kako je njen suprug smrtno stradao 2. listopada 1991. godine nakon jedne akcije kada ga je pogodio mitraljeski rafal iz jednoga zaostaloga tenka. Prebačen je u bolnicu gdje su ga pokušali reanimirati ali liječnici nisu uspjeli u tome. Mjesec i pol dana kasnije na Ovčari je ubijen i njegov sin Igor koji je s 16 godina najmlađa žrtva Ovčare. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako će na ovaj način, s unificiranim spomenikom, biti obilježena mjesta pogibije još nekih osoba koje su smrtno stradale u agresiji na Vukovar. Plan je da na tkav nčin budu obilježena mjesta pogibije ratnih zapovjendika i viđenijih branitelja. Podsjetio je i kako je prvi takav spomenik podignut prošle godine na mjestu pogibije general bojnika Blage Zadre.

IVAN MATIĆ