Podignuta još jedna kaznena prijava za ratni zločin u Vukovaru

Foto: Ivan Matić

OSIJEK, VUKOVAR, Županijsko državno odvjetništvo Osijek podignulo je kaznenu prijavu protiv 51-godišnjaka državljanina Srbije kojega se tereti za počinjenje ratnog zločina u Vukovaru nakon okupacije grada. Kako se nabodi u priopćenju za javnost ovoga 51-godišnjaka iz Srbije, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu,sumnjiči se da je protiv ratnog zarobljenika, tada 21-godišnjeg pripadnika 1. Gardijske brigade Hrvatske vojske, počinio ratni zločin kao pripadnik srpske paravojne postrojbe “Leva supoderica”. 

Prema navodima optužnice on je zajedno s drugim pripadnicima te postrojbe iz prostorije na vukovarskom Veleprometu, gdje su nakon okupacije grada bili zatočeni te zlostavljani i ubijani hrvatski civili i branitelji, izveo tog zarobljenika i  odveo ga u jednu kuću u Vukovaru gdje je bilo još petnaestak naoružanih osoba s obilježjima te paravojne formacije.

“U namjeri da se nad njim iživljavaju prije likvidacije tamo su s njega skinuli jaknu i majicu, golog do pasa posjeli na stolicu, vrijeđali  i pljuvali po licu te ga udarali rukama po glavi i glavom o stol. Potom ga je okrivljeni plamenom iz upaljača palio po lijevoj nadlaktici i uhu, a plamenom sa svijeće po bradavicama, a drugi pripadnici postrojbe dva puta udarili po glavi pomoću puške pumperice. Oštećeni je počeo krvariti, razbili su mu bocu rakije o glavu te ga zarezali po tjemenu i čelu. Ubadali su ga grlićem razbijene boce, a pripadnica te postrojbe je tijekom opisanog fizičkog zlostavljanja više puta nagovarala ostale da ga spolno ozlijede“, piše u optužnici.   

Zarobljeni je hrvatski branitelj trpio velike bolove zbog fizičke torture te intenzivan strah zbog prijetnji kojima je bio izložen. U optužnici se nadalje navodi kako do likvidacije hrvatskoga branitelja nije došlo jer su ga iz spomenute kuće izvukli i spasili drugi pristigli pripadnici srpske postrojbe “Leva supoderica”.