Po prvi put obilježen Dan braniteljica Vukovarsko-srijemske županije

VINKOVCI, Dan braniteljica Vukovarsko-srijemske županije, po prvi put, obilježen je u subotu u Vinkovcima u organizaciji istoimene udruge u čijem članstvu se nalazi 60-tak braniteljica, sudionica obrane u Domovinskom ratu.

“Mi smo žene koje smo uspjele dobiti poštovanje svojih kolega jer smo imale toliku potrebnu snagu i prije, ali i sada, i za sebe i za druge oko nas. Pokazale smo kako preoblikovati neuspjeh u uspjeh, koristeći veliku pozitivnu motiviranost te kako svoja iskustva pretočiti u nešto korisno, na dobrobit cijele zajednice”, kaže predsjednica Udruge braniteljica Vukovarsko-srijemske županije Ljiljana Poje.

Po njezinim riječima, članice Udruge braniteljica Vukovarsko-srijemske županije dolaze iz raznih postrojbi HV-a: 204. brigade vukovarskih veterana, 204. A brigade, 124. brigade, 109. brigade, 10. domobranske pukovnije, 11. domobranske pukovnije, MUP-a RH, 5. gardijske brigade „Sokolovi“, 3. Gardijske brigade „Kune“, 1. gardijske brigade „Tigrovi“, ratnog saniteta, HOS-a.

„Iako nismo morale, mi smo se stavile Domovini na raspolaganje i svoj status smo same zaslužile, stojeći rame uz rame s našim suborcima. Da smo dale važan obol u Domovinskom ratu, govori činjenica da velik broj naših prijateljica nije više s nama ili su poginule ili su prerano preminule od posljedica ratnih strahota, a mnoge od nas i danas osjećaju posljedice zarobljavanja, ranjavanja, PTSP-a, općenito bolesti uzrokovanih posljedicama Domovinskog rata“, navodi Ljiljana Poje.

Također je ustvrdila kako je skup zamišljen kao Dan braniteljica Vukovarsko-srijemske županije, ali s obzirom da su se pozivu za obilježavanjem odazvale i braniteljice iz Splita, Zadra, Gospića, Zagreba, Petrinje, Bjelovara, Slavonskog Broda, Osijeka i ostalih krajeva Hrvatske, moglo bi se reći i da je riječ o Danu braniteljica Republike Hrvatske.

U povodu Dana braniteljica Vukovarsko-srijemske županije, vijence podno spomen oblježja u vinkovačkoj Vojarni 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi” položila su i svijeće zapalila brojna izaslanstva među kojima i Predsjednice Republike, Ministarstva branitelja, Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Vukovarsko-srijemske županije te druga. Molitvu je molio fra Mato Vincetić, vojni kapelan Gardijske oklopno mehanizirane brigade (GOMBRA) koji je potom u kapeli u vojarni služio i svetu misu.

ĐURO KARALIĆ