Po kojem modelu će se nastava za učenike srpske nacionalnosti u novoj školskoj godini održavati u Strukovnoj školi Marko Babić?

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na naš ovotjedni tekst o najavi gašenja nekih razreda u nastavi na srpskom jeziku i pismu u Strukovnoj školi Marko Babić u Vukovaru javio se i ravnatelj škole Rudolf Tomić kako bi pojasnio što se događa. Prema njegovim riječima godinama unazad u ovoj školi bilježio se manji broj upisanih učenika na nastavi na srpskom jeziku i pismu. Događalo se, kako je rekao, da se u neko zanimanje upiše jedno ili dvoje učenika, da oni i ne dolaze na nastavu, a da se vodi kako se nastava normalno odvija.

„Nitko od učenika koji žele upisati neko zanimanje, bez obzira na nacionalnost, neće ostati neupisan. Biti će upisani na nastavi na hrvatskom jeziku i pismu, odnosno po modelu B nastave pripadnika nacionalnih manjina. Svima njima biti će osigurani sati iz srpskog jezika, povijesti i vjeronauka“, rekao je Tomić.

Dodaje i kako je ovakva situacija dobrim dijelom krivnja i onih koji su govorili djeci da se ne upisuju u ovu školu nego su ih upisivali u Osijek ili Vinkovce. Podsjetio je i kako se u međuvremenu promijenila uprava škole te da je u samoj školi puno toga promijenjeno te da se radi i na novim projektima.

„Ne brinu se neki za neupisanu djecu nego se brinu za sebe i svoje plaće iako neki od njih ništa ne gube, a neki opet jako malo rade. Pri tome ne rade ništa da zadrže djecu u Vukovaru. Dolaskom na čelo škole dali smo neke smjernice i viziju kako će se škola razvijati“, rekao je Tomić.

U isto vrijeme predsjednik Zajedničkog vijeća općina (ZVO) Dejan Drakulić kazao je kako već duže vrijeme prate događanja u samoj školi kao i da su već uputili dopis Ministarstvu znanosti i obrazovanja ali i da će ovaj problem aktualizirati i saborski zastupnici SDSS-a. Kazao je i kako je ovakav prijedlog uvod da se ukine nastava po modelu A za učenike srpske nacionalnosti.

„Mi samo želimo da se poštuju zakoni i poštuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, odnosno da se učenicima koji žele da nastavu pohađaju na srpskom jeziku i pismu to i omogući. To je uostalom i želja njihovih roditelja koji su to jasno iskazali. Ravnatelj Strukovne škole u početku je bio kooperativan, a onda se iz nekog razloga promijenilo sve“, rekao je Drakulić.