Po istraživanju gradonacelnik.hr Vinkovci na drugom mjestu po najvećem rastu broja rođenih beba u 2020. odnosu na 2019. godinu

Foto: Pixabay

Državni zavod za statistiku tek će polovicom godine objaviti službene podatke o broju rođenih beba u prošloj godini, a gradonacelnik.hr odlučio je istražiti kakve su brojke i koji gradovi se uspješno bore protiv negativnih demografskih trendova.

Podaci koje su dobili, a koji se temelje na broju predanih zahtjeva ili pak isplaćenih naknada za bebe u prošloj i 2019. godini, nisu konačni ni službeni ali čini se ipak ukazuju na neke pozitivne trendove – od 85 gradova koji su se uključili u naše istraživanje čak 50 ih bilježi porast broja rođene djece.

Ukupno je tako, prema tim podacima, u 85 hrvatskih gradova lani rođeno 12.251 djece, 189 više nego u 2019. kada je rođeno 12.062 djece. Riječ je uglavnom o srednjim i malim gradovima, od kojih neki bilježe i višegodišnje rekorde. U Krku je, tako, lani rođeno najviše beba u posljednjih 10, a u Novskoj u posljednjih 6 godina, piše gradonacelnik.hr.

Od 50 gradova koji su u plusu njih 30 bilježi dvoznamenkasti porast, a rekorder je Grad Osijek, ujedno jedini veliki grad među 35 prvoplasiranih. Temeljem broja zahtjeva za naknade za bebe, a koji još uvijek pristižu, procjena je da je prošle godine na području Osijeka rođeno 900 beba, najviše od svih gradova koji su sudjelovali u istraživanju i čak 50 više nego u 2019..

Na drugom mjestu po najvećem rastu broja rođenih beba u odnosu na 2019. su Vinkovci, u kojima su, procjenjuje se, rođene 32 bebe više nego godinu ranije, slijedi Vrbovec 27, Slatina 26, Bjelovar 25, Solin 24, Zabok 22, Krk i Rab 21, te Novska i Samobor 20, navodi se u istraživanju toga web portala te ističe kako je čitav niz demografskih i pronatalitetnih mjera kojima Ivan Bosančić i njegova gradska uprava potiču pozitivne trendove, pa su tako i među rekorderima po povećanju izdvajanja za vrtiće, kao i po izdvojenim sredstvima za sufinanciranje školskog pribora i materijala za učenike za koje su samo na početku ove školske godine izdvojili 1,8 milijun kuna. Vinkovci su jedan od još uvijek rijetkih gradova koji novčano nagrađuju svoje najbolje učenike i njihove mentore, i to su u samom vrhu po visini nagrada (1.500 kuna) i ukupno osiguranim sredstvima…., navodi se te podsjeća kako su vinkovačke gradske vlasti naknade za bebe u 2018. godine udvostručili – sa dotadašnjih 1.000 na 2.000 kuna. Nedavno je uveden i sustav E novorođenče koji pojednostavljuje samu proceduru prijave i štedi vrijeme roditeljima.

Kako bi olakšali roditeljima boravak djece u vrtićima Grad sufinancira cijenu boravka. Grad subvencionira 48% mjesečne ekonomske cijene za prvo dijete, za drugo dijete 64% cijene te za treće i svako slijedeće dijete smješteno u vrtiću 92% ekonomske cijene.

Foto: Grad Vinkovci

‘Svakako je još puno posla pred nama osobito što se tiče cijena vrtića u  pripremi je novi model. Djeca su naša budućnost. Intencija nam je bila da od samog početka djetinjstva naši najmlađi sugrađani imaju osigurane suvremene uvjete socijalnog, emotivnog i fizičkog razvoja. Vjerujem da će i ovih 289-ero djece rođenih u prethodnoj godini svoje djetinjstvo provesti na novouređenim igralištima u igri sa svojim vršnjacima, a najljepše vrtićke i osnovnoškolske dane u energetski obnovljenim vrtićima i školama. Trudimo se da svim najmlađim Vinkovčanima i Vinkovčankama kroz potpore i naknade  osiguravamo i financijsko rasterećenja roditelja u bitnim životnim trenucima od rođenja pa sve do studentskog života, a uvjeren sam da ćemo daljnjim radom njihov standard podići na još višu razinu.“, kazao je za gradonacelnik.hr gradonačelnik Ivan Bosančić.