Plenković: To jednostavno tako ne ide, Penava nema pravo privatizirati Vukovar

Foto: www.vlada.hr

ZAGREB, Današnje predstavljanje službenoga plakata i slogana Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine komentirao je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je rekao kako su stvari jasne i da je ovo što je predstavljeno  isključivo nešto što je radio grad, bez konzultacija s bilo kime, bez konzultacija s Ministarstvom hrvatskih branitelja, drugim dionicima vijeća koje vodi potpredsjednik Medved.

“Tijelo koje će se ovime formalno baviti sastat će se 2. ili 3. studenog i onda će se sagledati svi aspekti. Ovo što smo danas vidjeli je isključivo odgovornost Penave i grada na čijem je čelu. Međutim, on nema nikakvo pravo privatizirati Vukovar, nema nikakvo pravo privatizirati Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. S te strane, Vlada, država, svi koji su uključeni će naravno i sudjelovati u programu i izraditi cijeli dio drugih aktivnosti programa. Sve ove godine Vlada i financira sam događaj obilježavanja sjećanja na 18. studeni”, rekao je Plenković.

Govoreći dalje i odgovarajući na pitanje je li sve to naznaka da bi se moglo ponoviti da imamo dvije kolone premijer je rekao kako ne zna što oni sve planiraju ali i da je očito da planiraju nešto.

“Vidjeli ste slučaj Čehulić, vidjeli ste reakcije Markuša, vidjeli ste reakciju vodstva Domovinskog pokreta, vidjeli ste sada ove poruke koje idu prema svima praktički. Ovo što oni govore to znači da tamo ne bi trebao doći nitko osim koga oni pozovu. To jednostavno tako ne ide. I to su te ogromne razlike o kojima stalno govorim. Ne da imamo dvije Hrvatske, jedan Hrvat, drugi Hrvat, nego u političkom smislu postoje ljudi koji nisu za koheziju, koji nisu za uključivost, koji su ili samo za kritizerstvo ili za ovakve provokacije koje misle da će njima koristiti njihovom dijelu biračkoga tijela. Ja ne vidim tu apsolutno ništa drugo. Potpredsjednik Medved će ići na neku od televizija i kazati što se radi u ovom službenom dijelu”, rekao je Plenković.