U Vukovaru se i danas traga za 386 nestalih osoba

Foto: www.vukovar.hr

VUKOVAR, Podno spomen obilježja nestalima u Domovinskom ratu, koji se nalazi u vukovarskoj četvrti Borovo naselje, danas su povodom Međunarodnog dana nestalih, koji se obilježava 30. kolovoza, položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen na one za čiju se sudbinu niti danas ne zna.  Prema riječima predsjednice udruge Vukovarske majke Mande Patko u Vukovarsko – srijemskoj županiji na popisu nestalih nalazi se 525 osoba dok se u Vukovaru i danas traga za 386 nestalih.

Vijenac je položio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao kako danas mnogi pitanje nestalih pokušavaju prikazati kao stvar prošlosti i govore da se trebamo okrenuti budućnosti ali i da odnos prema prošlosti pokazuje kakva će nam budućnost biti.

„Mnoge vukovarske obitelji još uvijek traže svoje najmilije te ne znaju gdje im je posljednje počivalište na koje bi im upalili svijeću i položili cvijeće. Nažalost, svjesni smo kako se s odmakom vremena smanjuje mogućnost pronalaska posmrtnih ostataka naših najmilijih te da vjerojatno nikada nećemo pronaći sve do posljednjeg. Međutim, to ne smije umanjivati našu motivaciju za još većim angažmanom u potraživanju istine, pravde i dostojanstvenog pokopa i posljednjeg pozdrava. Svako ime i prezime, svaki tjelesni ostatak osobe koja je dala život u Domovinskome ratu je važan i ono minimalno što im moramo omogućiti je dostojanstven posljednji ispraćaj u skladu s njihovom vjerom i tradicijom, a njihovoj obitelji mir i zaključak njihove tragične priče. S civilizacijske i ljudske osnove to je najmanje što dugujemo žrtvama, njihovim obiteljima, cjelokupnome društvu, ali i našoj budućnosti“, rekao je Penava.