Plenković: HDZ je izborni pobjednik i treba sastavljati Vladu; Benčić iz Možemo! pozvala na formiranje manjinske SDP-ove Vlade

Foto: www.vlada.hr

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak rano ujutro, u obraćanju nakon održanih parlamentarnih izbora, poručio je da novu vladu treba sastavljati izborni pobjednik, odnosno HDZ s partnerima, te uputio poziv svim strankama koje nisu isključive.

Prema privremenim izbornim rezultatima, nakon prebrojanih više od 97 posto glasova, HDZ osvaja 60 mandata i relativni je pobjednik izbora za 11. saziv Sabora. Koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om osvaja 42 mandata.

Slijedi Domovinski pokret s 14 mandata, Most s 11 mandata iza kojega je kao peti Možemo s osvojenih 10 zastupničkih mjesta.

Tri mandata osvaja IDS, dva Nezavisna platforma Sjever međimurskog župana Matije Posavca te jedan koalicija Fokus-Republika. 

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić pozvala je u prvim satima četvrtka u izbornoj noći sve političke opcije da podrže manjinsku SDP-ovu vladu i na taj način HDZ maknu s vlasti.

“Možemo! je stranka koja je najviša rasla, jako smo zadovoljni našim rezultatom. Međutim ono što još trebamo napraviti i ne smijemo izgubiti iz vida, bez obzira što rezultati nekih drugih nisu onakvi kakve smo očekivali, naš je cilj rušenja HDZ-a s vlasti”, poručila je Benčić u završnom govoru.

Za formiranje Vlade potrebno je predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću donijeti potpise najmanje 76 saborskih zastupnika. Milanović je još krajem ožujka izjavio da će mandat za sastavljanje nove hrvatske Vlade dati onome tko mu donese 76 potpisa, a ne relativnom pobjedniku parlamentarnih izbora, te da će nakon izbora djelovati u skladu s Ustavom.