Placebo efekat: Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: Pixabay/Ewa Urban

  Placebo efekt nije ništa drugo nego učinak dobre vijesti. To je zapravo naziv za psihološki fenomen u kojem vjerujemo u pozitivan i koristan učinak neke tvari iako ga realno nema.

  Istraživanje provedeno u suradnji znanstvenika s američkog Harvarda i znanstvenika sa sveučilišta u Bazelu, u Njemačkoj pokazalo je da je placebo sam po sebi efikasan, čak i onda kada pacijenti znaju da nije u pitanju pravi lijek. Naime, u istraživanju je sudjelovalo 160 pacijenata sa blažim opeklinama, starosti između 18 i 65 godina. Liječnici su im dali kreme. Jedna je grupa pacijenata znala da ona ne sadrži nikakve ljekovite sastojke, dok je druga grupa vjerovala da je u pitanju prava krema za tretiranje opekotina. Nakon što su namazali kremu na povrijeđene dijelove tijela, ispitanici iz obje skupine izjasnili su se da osjećaju poboljšanje.

  No, placebo nažalost ima i svog ”zlog brata blizanca” po imenu nocebo. Nocebo efekt naziv je za psihološki fenomen u kojem vjerujemo u negativan učinak neke tvari iako ga zapravo nema. Koliko smo često žrtve nocebo efekta, nismo ni svjesni. Vjerojatno vam se bezbroj puta dogodilo da odete kod doktora (zubara, ginekologa, liječnika opće prakse) potpuno bezbrižni i onda vas jedna jedina riječ ili čak beznačajni uzdah liječnika neopisivo uznemiri. U tom trenutku izložili ste svoje tijelo jako velikoj razini stresa, bez razloga. Vaš liječnik možda ima naporan dan pa je njegov uzdah svojevrsni ispušni ventil. On ne mora nužno značiti da s vama nešto nije uredu i apsolutno nije razlog za vašu zabrinutost i stres.

  Funkcioniranje našeg mozga fascinantno je a najbolje ga opisuju znanstvena istraživanja koja pokazuju da je placebo efekt učinkovit u prosjeku 33% – 55%, dok se nocebo efekt ostvaruje u čak 55% – 100% slučajeva.

  Djelovanje placeba i noceba obično povezujemo s medicinom, no možemo ga pronaći svugdje oko nas. Vaša percepcija ključ je svega! Ako uistinu vjerujete da vam nešto može pomoći ili da ima pozitivan učinak na vaš život, to će svakako dobro odigrati svoju ulogu. No ako već u startu sumnjate i imate negativne primisli, možete pridonijeti ostvarenju negativnih posljedica koje realno ne bi niti trebale postojati.

  Stoga, ako i sami želite iskoristiti moć placeba da si poboljšate život, krajnje je vrijeme da naučite kako zavaravati vlastitu psihu ali na pozitivan način.