U petak će se obilježiti 25. obljetnica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca

OTOK, Komemorativnom svečanosti u Otoku će se u petak obilježiti 25. obljetnica pogibije hrvatskih pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića i padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata te branitelja Otoka.

U 11 sati u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog bit će služena misa zadušnica dok je središnji komemorativni skup predviđen za 12 sati kada će se podno spomenika na središnjem gradskom trgu položiti vijenci i zapaliti svijeće. Početak komemoracije označit će prelet borbenog aviona MIG-2¸1 HRZ-a i PZO-a, a završetak, nastup Akrobatske grupe HRZ-a i PZO-a „Krila Oluje“.

U 13,30 sati održat će se svečanost otvaranje ureda hrvatskih branitelja.

Četvorica hrvatskih zrakoplovaca, piloti Marko Živković i Mirko Vukušić te padobranci Rade Grive i Ante Plazibat pripadnici Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, poginula su pri izvršenju borbenog zadatka u noći s 1. na 2. prosinca 1991. nedaleko od Otoka, nakon što je njihov zrakoplov, raketom zemlja-zrak “CUB”, oborila protuzračna obrana bivše JNA. Hrvatski su zrakoplovci letjeli na 50 godina starom poljoprivrednom zrakoplovu “Antonov”, a posljednji borbeni zadatak koji su obavili, rušenje mosta na rijeci Bosut kod Nijemaca na vinkovačkom području, bio je u noći kada su i poginuli.

Đuro Karalić

Foto: otok.hr