Grb Grada Vukovara “posvađao” gradonačelnika Ivana Penavu i dio vukovarskih branitelja

VUKOVAR, Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zatražio da se sa pozivnice kojom Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara 2003. poziva na obilježavanje Dana vukovarskih branitelja, 24. kolovoza, ukloni grb Grada Vukovara jer je, kako se navodi u priopćenju iz ureda gradonačelnika, na pozivnici istaknut bez njegovog odobrenja.

“Povodom za javnost i meni osobno upućenog poziva Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara 2003. na svečano obilježavanje Dana vukovarskih branitelja, zakazanog za 24. kolovoza, dužan sam  podsjetiti i istaknuti kako je Grad Vukovar prihvatio inicijativu i odluku većine braniteljskih udruga s područja grada Vukovara temeljem koje se od 2015. godine Dan hrvatskih branitelja Vukovara obilježava 10. ožujka  prisjećajući se postrojavanja nenaoružanih odreda 1991. godine u Bogdanovcima, koji su poslije bili sudionicima obrane grada i RH”, navodi se u priopćenju za javnost Ivana Penave.

S obzirom da  je na pozivnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara 2003. istaknut i grb Grada Vukovara bez odobrenja gradonačelnika, kako je to propisano člankom 3. Odluke o mjerilima i postupku za odobravanje uporabe grba, zastave i drugih znamenja Grada Vukovara, zatražio sam da se grb ukloni s pozivnice, dodaje vukovarski gradonačelnik.

Vukovarske gradske vlasti podržale su prošle godine odluku  dijela vukovarskih braniteljskih udruga, okupljenih oko Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da se Dan vukovarskih branitelja proslavlja 10. ožujka, a toga je datuma održano prvo postrojavanje nenaoružanih odreda za Vukovar u Bogdanovcima. Toj se odluci nije priklonio dio udruga, članica Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003. koja od 2013. godine kao Dan vukovarskih branitelja obilježavaju 24. kolovoza, u spomen na 24. kolovoza 1991. godine kada je Vukovar napadnut od strane bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi s kopna, iz zraka i s Dunava.

Na priopćenje Penave reagirao je i predsjednik vukovarske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravko Komšić. Ukazuje kako se Dan branitelja grada Vukovara obilježava od 2013. godine i to odlukom Koordinacije braniteljskih udruga grada Vukovara 2003. te da će tako uvijek biti i zauvijek.

„Ivan Penava gradonačelnik Vukovara, morao je biti neutralan i poštivati sve datume u  gradu koje su odredili Vukovarski branitelji, prisustvovati polaganju vijenaca za poginule i nestale branitelje, a ne se javno ograđivati od spomenute godišnjice, i činiti sve što je u njegovoj moći da proslava ne uspije. Tko je Ivan Penava da određuje koji je datum primjeren, a koji ne,  za „Dan Vukovarskih branitelja“? Tko je Ivan Penava da određuje koja je koordinacija prava, a koja kriva? Tko je Ivan Penava da se olako odriče velikog dijela Vukovarskih  branitelja?“, postavlja pitanje Komšić.

Dalje navodi kako Penava pokušava zabraniti korištenje grba grada Vukovara braniteljima koji su branili Vukovar i koji su nakon okupacije zarobljeni i onda mjesece proveli u srpskim logorima.

„Koordinacija udruga u svom zaglavlju ima grb RH i grb Vukovara od svog osnivanja 2003. godine. Do danas smo neometano koristili grb grada Vukovara i nećemo ga sigurno izbrisati sa našeg loga, temeljem zahtijeva trenutnog gradonačelnika. Morat će nas tužiti (i naravno dobiti sudski spor) da bi smo uklonili dragi nam grb“, zaključio je Komšić

ĐURO KARALIĆ/IVAN MATIĆ