Penava: Zašto u izaslanstvu Hrvatskog sabora nema hrvatskog branitelja, pripadnika Turbo voda i logoraša Stipe Mlinarića Čipeta?

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Povodom Dana hrvatskih branitelja Vukovara gradonačelnik Vukovara Ivan Penava danas na Memorijalnom groblju nije davao izjave za medije ali se ubrzo oglasio priopćenjem koje je poslao i predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću ukazujući na odnos Republike Hrvatske prema hrvatskim braniteljima. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Danas, 10. ožujka, kao i posljednjih osam godina u Vukovaru se obilježava Dan hrvatskih branitelja Vukovara. Dan je to kada se odaje posebna počast i iskazuje zahvala svim hrvatskim braniteljicama i braniteljima koji su nas zadužili svojom žrtvom i hrabrošću te nesebičnom borbom za našu Domovinu.

Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru počast su odala brojna izaslanstva, među kojima i izaslanstvo Hrvatskoga sabora.

Povodom toga, gradonačelnik grada Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava uputio je dopis predsjedniku Hrvatskoga sabora kojim je ukazao na odnos Republike Hrvatske prema hrvatskim braniteljima.

U potpunosti uvažavajući pravo na odabir izaslanika u slučaju spriječenosti dolaska u Vukovar na obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Vukovara, Penava je istaknuo neshvatljivu činjenicu da se kao izaslanik Hrvatskog sabora, pa čak niti kao član delegacije Hrvatskog sabora ne uključuje saborski zastupnik koji je branitelj grada Vukovara, pripadnik Turbovoda i vojnik Blage Zadre koji je 9 mjeseci proveo u srpskim logorima.

„Smatram kako je takva praksa u potpunoj suprotnosti politici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Praksa je to koja ne poznaje zajedništvo, a koja jednako tako nema veze s temeljnim vrijednostima Domovinskog rata.“, stoji u dopisu gradonačelnika Penave.

Nadalje, gradonačelnik Penava ističe besmisao takve odluke ljudi koji upravljaju Republikom Hrvatskom jer kako smatra, odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima dok se istovremeno obezvrijeđuje i omalovažava živuće među njima predstavlja farsu.

Ne treba zaboraviti da je danas dan kada odajemo počast svim poginulim hrvatskim braniteljima, ali istovremeno i dan kada iskazujemo svoju iskrenu zahvalnost i poštovanje prema onima koji su stvarali našu domovinu, a još uvijek su među nama.

„Na tom tragu, smatram kako ova odluka kojom se izostavlja i zaboravlja saborski zastupnik Stipo Mlinarić Ćipe zapravo simbolizira odnos Republike Hrvatske prema svim hrvatskim braniteljima“, zaključuje Penava.

Ujedno, gradonačelnik Penava čestita Dan hrvatskih branitelja Vukovara svim hrvatskim braniteljicama i braniteljima grada Vukovara“; navodi se u priopćenju.