Penava: Vlada vodi politiku “kuglice sladoleda”

Foto: Đuro Karalić

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava optužio je Vladu i resorne službe za nesnalaženje oko mjera suzbijanja afričke svinjske kuge pozvavši da se oštećenim svinjogojcima osiguraju pravične naknade za eutanizirane svinje.

“Svake godine, nažalost imamo neke probleme koji opterećuju slavonskog seljaka. Uz ovu bolest, ove godine je to i iznimno niska cijena ječma te loša kvaliteta i prinos i ječma i pšenice. Afrička svinjska kuga se možda i nije mogla izbjeći ali je neshvatljivo da slavonski svinjogojci i dana danas ne znaju s čim se suočavaju, hoće li dobiti naknade, kakve će one biti”, kazao je Penava na konferenciji za novinare u Vinkovcima.

Po njegovim riječima, šuška se o nalogu da će se morati eutanizirati i zaražene, ali i nezaražene svinje što smatrama lošim, optuživši Vladi da vodi politiku “kuglice sladoleda”.

“Zašto “kuglice sladoleda”? Sladoled se prodaje po cijeni od jednog pa i više eura za kuglicu koliko vrijedi 100 kilograma žita ili pet ili više litara premium mlijeka”, pojasnio je pozvavši seljake da, ukoliko to smatraju potrebnim, izađu i na ulicu. “Ukoliko nemate volje i energije Domovinski pokret je tu za vas”, poručio je Penava rekavši kako je svaki predsjednik županijske stranačke organizacije s područja Slavonije dobio zadatak da inicira sazivanje izvanredne sjednice Županijske skupštine na temu afričke svinjske kuge.