Penava: Pratimo situaciju, inicirati ćemo donošenje i drugih mjera

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava govorio je i o mjerama koje je Grad Vukovar donio kako bi se ublažile posljedice epidemije korona virusa. Penava je podsjetio kako je Vukovar bio prvi grad u Hrvatskoj koji je donio oslobađanje poduzetnika od plaćanja nekih troškova sve dok su na snazi mjere koje je donio Stožer Civilne zaštite RH.

„U sklopu tih mjera donijeli smo i mjeru o oslobađanju plaćanja komunalne naknade, troškova za najam poslovnih prostora u vlasništvu Grada, zakupa javnih površina, a stali smo i s prisilnim naplatama potraživanja. Interventno smo uplatili dodatna sredstva za rad Socijalne samoposluge pri čemu rad Pučke kuhinje niti u jednom trenutku nije prestajao. Donijeli smo mjeru i za plaćanje troškova djece koja pohađaju dječje vrtiće kojima je Grad osnivač“, rekao je Penava.

Na upit postoje li procjene kolike štete će uzrokovati korona virus Penava je rekao kako je još uvijek rano govoriti o procjenama gubitaka ali i da je Grad Vukovar samo na ime komunalne naknade u jednom mjesecu odrekao se oko 350.000 kuna. Točne brojke moći će se iznijeti kada se bude mogla podvući crta i usporediti ih sa nekim ranijim periodom.

„Pratimo situaciju i razmišljamo i o uvođenju novih mjera poput one o pokrivanju troškova režija domaćinstvima gdje su oba člana ostala bez posla ili onih samačkih u kojima je ta osoba ostala bez posla. Neke mjere će ostati na snazi kada donesene mjere nacionalnog stožera više ne budu na snazi jer će biti potrebno neko vrijeme tranzicije da se sve stavi na svoje mjesto“, rekao je Penava