Penava: Jedino što je Vukovar dobio poslije rata su Memorijalno groblje i ćirilične ploče

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Sukobi u sklopu kampanje za unutarstranačke izbore u HDZ-u nastavljaju se i dalje pri čemu se ne štede riječi. Danas je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava odgovorio na prozivke predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića.

„On je isto jedan od ljudi koji bi trebao tri puta dobro udahnuti. Onako dobro udahnuti pa onda uzeti papire koje ima tamo kao gradonačelnik Vukovara pa onda malo razmisliti koliko je ova Vlada napravila za Vukovar. Zahvaljujući Tomi Medvedu Vukovar je sada grad – mjesto posebnog pijeteta. 18. studenoga je Dan sjećanja, potpora svih resora ove Vlade – Damir Krstičević je vratio vojsku, Davor Božinović je vratio specijalnu policiju, Oleg Butković komunalna infrastruktura, Tomislav Ćorić – vodna infrastruktura, elektrifikacija, HEP je imao jednu investiciju u Vukovaru, potpora gospodarstvu, studentski dom, aktivnosti u obrazovanju, dakle potpora ove Vlade Vukovaru. Dakle to je prvi grad, i Knin je mađu prvima, gdje smo održali sjednicu Vlade van Zagreba. U krajnjoj liniji, završetak financijske konstrukcije za vodotoranj. Dakle, dignitet, poštovanje. Rad na svemu onome što Vukovar simobilizira za Hrvatsku je u svakom trenutku bio jedan od angažmana ove Vlade. Dakle on bi najprije trebao reći kad tri puta udahne “dobar dan, hvala kolegama iz HDZ i Vladi u potpori na tome, tome i tome”. Što se popisa stanovništva tiče, HDZ je tu bio jasan. Ne znam kome ćemo sada još neku novu manipulaciju. Dakle, postojali su neki amandmani, HDZ ih je odbio. Sabor je usvojio Zakon onakav kakav je Vlada predložila. Isti onakav kakav je bio korišten 2011. godine. Prema tome, ovo je još jedna vrsta spina. A da baš DORH i SOA rade popis stanovništva, pa ja mislim da smo mi kao zemlja koja već 30 godina samostalna, slobodna, demokratska i da smo prošli takve nekakve uopće ideje da nam se obavještajna agencija bavi popisom stanovništva i DORH. Ne znam što to znači. Da li ima nekakvo kazneno djelo? DORH samo dolazi ako postoji sumnja na neko kazneno djelo. Ne znam jeste li vi to dobro razumjeli, ali mi je jako bizarno ovo“, rekao je Plenković tijekom svoje posjete Dubrovniku.

Te riječi bile su razlog da Penava danas u Vukovaru jasno i glasno odgovori Plenkoviću na sve rečeno u Dubrovniku.

„Jedino što je Vukovar dobio poslije Domovinskog rata, a nije imao u vrijeme SFRJ, su Memorijalno groblje jer je to tako sudbina htjela i ćirilične ploče. U studenom 2016. godine, za vrijeme sjedne Vlade RH u Vukovaru koja je tada bila na početku svoga mandata ukazao sam na goruće probleme Grada a to su broj radnih mjesta nekada i sada, BDP koji je prije rata bio 15 % iznad prosjeka RH, a  sada je 300 % ispod toga prosjeka kao i popis stanovništva. Sada je kraj mandata ove Vlade i volio bih da mi se odgovori koji je to tvornica i greenfield investicija u Vukovaru realizirano zaslugom Vlade kako bih se mogao zahvaliti. To su podaci iza kojih se nitko ne može skriti, a mislim i kako su oni nepovoljni te se postavlja i pitanje jesmo li ispunili svrhu i jesmo li bili dobri. Poslije svega nisam se čuo s Plenkovićem iako smo trebali jer smo ipak članovi iste stranke i prijatelji. Trebao me je nazvati i konsultirati se, a onda ako treba zvati koalicijske partnere. On je ovako svjesno ili nesvjesno pokazao da na prepoznaje traume Vukovara i situaciju u Vukovaru“, kazao je Penava.