Pavliček: Zbog neopravdanog povećanja cijena pokrećemo interpelaciju o radu Vlade RH

Foto: Hrvatski suverenisti

ZAGREB, Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček najavio je danas kako ova stranka započinje s prikupljanjem potpisa za interpelaciju o radu Vlade RH zbog neopravdanog povećanja cijena. Govoreći o najnovijoj stranačkoj inicijativi Pavliček je rekao kako je za neopravdano povećanje cijena najodgovorniji premijer Andrej Plenković za koga je rekao kako je unatoč upozorenjima gurao Hrvatsku u eurozonu.

“U zadnjih nekoliko mjeseci došlo je do drastičnog rasta cijena proizvoda i usluga, što možemo vrlo usko povezati s ulaskom Hrvatske u eurozonu. Stoga krećemo s prikupljanjem potpisa za interpelaciju o radu Vlade u vezi nedovoljne zaštite građana od neopravdanog povećanja cijena, prije i nakon uvođenja eura. Prvi val poskupljenja dogodio se uoči početka dvojnog iskazivanja cijena kada su trgovci i pružatelji usluga počeli zaokruživati cijene. Do drugog vala poskupljenja došlo je tijekom jeseni zbog rekordne inflacije od 13,5 posto, a do zadnjeg neposredno nakon ulaska u eurozonu, kada su brojne cijene porasle od pet do čak 50 posto”, rekao je Pavliček.

Istakao je kako su glavni i odgovorni za ovakav neopravdani rast cijena su Andrej Plenković i njegovi ministri kao i da je to premijerov politički projekt. Govoreći o ovoj inicijativi Pavliček je rekao kako niti jedna država EU nije ulazila u eurozonu kada je imala inflaciju 13,5 posto te da je stoga uvođenje eura moralo biti odgođeno kao i da se o tome trebalo pitati građane na referendumu. Prema njegovim riječima poučeni hrvatskim iskustvom poljski premijer je prije tri dana rekao kako zbog ovakvog sumanutog rasta cijena u Hrvatskoj oni neće ući u eurozonu. Podsjetio je i kako je Poljska država sa 40 milijuna stanovnika koja je financijski daleko jača od Hrvatske.

“Interpelacijom želimo Vladu obvezati da ministar gospodarstva najmanje jednom mjesečno Sabor izvijesti što se poduzima za suzbijanje neopravdanog rasta cijena te da nakon usvajanja interpelacije objavi “crne liste”’ svih poslovnih subjekata za koje Državni inspektorat utvrdi da su neopravdano dizali cijene, ali i da se za takve ukinu državne subvencije za 2023. godinu. Strahujem da će sada doći do drastičnog pada standarda građana, a da će inflacija vrlo vjerojatno ići preko 15 posto što će izazvati novi val iseljavanja, a time i totalni demografski potop Hrvatske”, rekao je Pavliček.